Po septynerius metus trukusių darbų, kainavusių 40 mln. dolerių (110 mln. Lt)., amerikiečiai pagaliau gali džiaugtis mokslinės fantastikos filmus primenančiu ginklu.

30 kilovatų klasės Lazerinių ginklų sistema (Laser Weapon System) – įranga, kuria rugpjūtį Persijos įlankoje buvo aprūpinta plūduriuojanti šio lazerio bazė „USS Ponce“, nuo to laiko sėkmingai patruliuojanti regione.

JAV karinio jūrų laivyno pareigūnai tvirtina, kad šis lazerinis ginklas taikinius geba pasiekti šviesos greičiu. Taikiniais pareigūnai įvardija bepiločius, greitaeigius katerius ir jų grupes – visas potencialias grėsmes Persijos įlankoje plaukiojantiems laivams.

„Bloomberg“ skelbia, kad lazerinių ginklų sistema pripažinta tinkama naudoti po sėkmingai įvykdytų bandymų jūroje.

JAV karo laivas "USS Ponce"
„Pagaliau jį naudosime, o ir pati Persijos įlanka – atšiauri vieta“, – džiaugiasi karinių jūrų pajėgų vadas admirolas Jonathanas Greenertas.

Laivynui šiuo atveju svarbus ne tik šio ginklo potencialas atremiant priešų grėsmes, bet ir tokios ginkluotės ekonomiškumas. Lyginant su raketų ir protingų bombų kainomis, šis lazerinis ginklais kainuoja grašius.

Be to, lazeriniai ginklai geba šaudyti be pertraukų, kuo negali pasigirti nei raketos, nei bombos, kurios galiausiai baigiasi.

Šis ginklas turi net kelis galios nustatymus.

Jis gali paleisti „apakinsiančių“ perspėjamųjų šūvių, skirtų atgrasyti priešus, arba atlikti mirties mašinos vaidmenį, tvirtina JAV karinio jūrų laivyno tyrimų centro vadas admirolas Matthew Klunderis. Kokiu atstumu esančius taikinius gali pasiekti ši lazerinių ginklų sistema, neatskleidžiama.

Vienas šio ginklo šūvis kainuoja maždaug 1 dolerį (2,75 Lt), bent jau tokia informacija pateikiama liepos 31 dieną parengtoje JAV karinio jūrų laivyno ataskaitoje.

Šio ginklo veikimo principas ne veltui primena filmus: JAV karinio jūrų laivyno lazeriniai ginklai nukreipia energijos spindulį, kuris taikinį perdegina kiaurai arba bent jau kaip reikiant apgadina jautrius priešo elektronikos prietaisus.

Yra ir esminis skirtumas, iš kino juostų grąžinantis į realybę – skirtingai nei filmuose, šio lazerio spindulys akimi nematomas.

Taikinio nustatymo sistema susiranda taikinį ir pasiunčia į jį kaitros spindulį.

JAV karinis jūrų laivynas tikisi, kad šis lazerinis ginklas bus nepamainomas kovoje su nedideliais Irano greitaeigiais kateriais ir žvalgybos bepiločiais, besikėsinančiais į laivus Persijos įlankoje.

Pirmasis lazerinis ginklas – kaip jis veikia?

Lazerinių ginklų sistemos (LaWS) prototipe susijungia šviesos spinduliai iš šešių lazerių.

Kiekvieno spindulio galia siekia 5,5 kilovato. Bendra visų lazerių galia siekia apie 33 kilovatus. Specialistai aiškina, kad šeši lazeriai yra atskiri, jų spinduliai vieno bendro srauto nesudaro (kitaip tariant, atskirų lazerių spinduliai vieni su kitais nesuderinti).

Nors pavieniai spinduliai ir atsiduria gana arti vieni kitų, jie į vieną srautą nesusijungia. Taikinio atpažinimo ir taikymosi sistema juos vieningai nukreipia į bendrą tikslą, todėl tikslą jie pasiekia vienu metu, ten ir susilieja.

Norint šešis spindulius sujungti į vieną (kitaip tariant, iš šešių atskirų sukurti vieną), reiktų sistemos, aprūpintus sudėtingesne optine ir elektroninės kontrolės sistema.