Ilgą laiką valdžiusi Liberalų demokratų partija (LDP), vadovaujama naujojo ministro pirmininko Fumio Kishidos, siekia išlaikyti daugumą parlamente per spalio 31 dieną numatytus rinkimus. Antradienį ji paviešino savo įsipareigojimus, tarp jų – kovoti su pandemija ir remti vidurinę klasę.

Partija, neįvardijusi Kinijos tiesiogiai, taip pat pažadėjo „siekti atsakingų veiksmų“ žmogaus teisių klausimais, susijusiais su uigūrais, Tibetu, etniniais mongolais ir Honkongu. Ji taip pat nustatė ilgalaikius politikos tikslus, įskaitant Japonijos gynybos biudžeto didinimą iki daugiau nei 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) – tuo šalis susilygintų su Šiaurės Atlanto organizacijos (NATO) narėmis, nurodė partija. Tai reikštų ir nukrypimą nuo Japonijos politinės tradicijos riboti išlaidas gynybai iki mažiau nei 1 proc. BVP – maždaug 5 trilijonų dolerių.

Šiuo metu Japonijos gynybos ministerija ateinantiems fiskaliniams metams nuo balandžio prašo apie 50 mlrd. dolerių.

„Mes demonstruojame savo ryžtą apginti Japonijos žmonių gyvybes, turtą, teritoriją, teritorinius vandenis, teritorinę oro erdvę, suverenumą ir nacionalinę garbę“, – per spaudos konferenciją sakė partijos politikos vadovė Sanae Takaichi.

Partija pareiškė toliau spausianti Pchenjaną atsisakyti branduolinių ginklų ir pridūrė, kad Japonija ilgainiui turėtų stiprinti atgrasymą, įskaitant galimybę išjungti priešiškų šalių raketas.

Japonijos karinis statusas yra opus klausimas, nes pokario Konstitucija apsiriboja gynybiniu vaidmeniu. LDP sakė, kad siekiant aiškesnio kariuomenės statuso stengsis pakeisti pacifistinį dokumentą, nors partijai nesisekė laimėti paramos tokiam žingsniui.

Japonijos karinis biudžetas didėjo nuolat, bet pamažu maždaug dešimtmetį, o naujausiame Gynybos ministerijos prašyme perspėjama, kad „mūsų šalį supanti saugumo aplinka tampa vis blogesnė.“

Manoma, kad LDP išlaikys daugumą parlamente, nes opozicija vis dar silpna ir susiskaldžiusi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)