Anksčiau ketvirtadienį viena dingusioji buvo pripažinta žuvusia, tad nuo savaitgalio prasidėjusios liūtys, užliejusios kai kuriuos Japonijos pietinius rajonus, pareikalavo iš viso jau dviejų žmonių gyvybių.

Stichijai slenkant į šiaurę pareigūnai pradėjo atšaukinėti nurodymus evakuotis, tebegaliojančius 800 tūkst. Kagošimos prefektūros gyventojų.

Vis dėlto, remiantis oficialiais duomenimis, ketvirtadienį popietę šiame regione į evakuacijos centrus pasitraukusių žmonių buvo tik 2 300.

Praėjusią vasarą per smarkių liūčių sukeltus potvynius ir nuošliaužas šalies vakariniuose rajonuose žuvo daugiau nei 200 žmonių.

Šiemet abi aukos žuvo žemės nuošliaužoms užgriuvus jų namus. Taip pat buvo pranešta apie kelis sužeistuosius ir mažesnes nuošliaužas, palaidojusias automobilių.

Ketvirtadienį vidurdienį įsakymas evakuotis galiojo 793 tūkst. Kagošimos gyventojų, o dar daugiau žmonių sulaukė žemesnio lygio perspėjimų apie pavojaus.

Japonijoje evakuacija skelbiama esant didelei stichinės nelaimės tikimybei. Savivaldybės tarnybos paprastai ne kartą ragina pavojinguose rajonuose esančius žmones trauktis į saugią vietą, tačiau neretai šių nurodymų nepaisoma.

Stichijos frontas ketvirtadienį slenka į šiaurės rytus ir, pasak sinoptikų, turėtų artimiausiomis dienomis atnešti smarkių liūčių į Japonijos centrinę ir rytinę dalį.

Po pernykščių gyvybių pareikalavusių liūčių Japonijos tarnybos skuba raginti žmones susirasti saugų prieglobstį.

Manoma, kad pernai aukų skaičius galėjo būti mažesnis, jeigu evakuacija būtų paskelbta anksčiau ir kai kurie žmonės nebūtų ignoravę šio įsakymo. Žemės nuošliaužos ir potvynių vanduo tuomet nuniokojo ištisus rajonus.