Kaip praneša televizijos kanalas NHK, tarp šios akcijos dalyvių buvo valdančiosios Liberalų demokratų partijos, kitų partijų iš abejų parlamento rūmų atstovų.

Trečiadienį Japonijos ministras pirmininkas Shinzas Abė savo vardu nusiuntė Jasukunio šventyklai ritualinę dovaną - kaspinais papuoštą amžinai žaliuojančio sakakio medžio šakelę. Japonijoje tikima, kad šis medis turi magišką galią. Dovana buvo perduota šiuo metu Jasukunyje švenčiamos tradicinės rudens šventės proga.

Šioje sintoistų šventykloje laikomi japonų, žuvusių kautynių laukuose nuo antrosios XIX amžiaus pusės, sąrašai. Į juos įtraukti ir karo nusikaltėliai, kuriems po Antrojo pasaulinio karo tarptautinio tribunolo nuosprendžiu buvo įvykdyta mirties bausmė.

Pekinas ir Seulas protestuoja prieš oficialių Japonijos asmenų vizitus į Jasukunio šventyklą, kadangi laiko juos mėginimais pateisinti agresiją Azijoje XIX amžiaus pabaigoje ir pirmojoje XX amžiaus pusėje. Konservatyvūs sluoksniai Tokijuje teigia, kad šitaip pagerbiamas žuvusiųjų atminimas ir primenami praėjusių karų baisumai.