Tačiau Sh. Abe sakė, kad po maždaug dviejų savaičių padėtis vėl bus vertinama ir kad suvaržymai galėtų būti atšaukti dar nesibaigus mėnesiui, jei naujų užsikrėtimo atvejų skaičius pakankamai sumažės.

Premjeras taip pat užsiminė, kad daugiau ekstremali padėtis nebus pratęsta. Pasak jo, gegužę šalis „skubės išėjimo link“.

„Privalau būti atviras ir paprašyti jūsų kurį laiką tęsti savo pastangas, – spaudos konferencijoje paskelbęs ekstremalios padėties pratęsimą sakė Sh. Abe. – Šiuo metu užsikrėtusiųjų skaičius dar nepakankamai sumažėjęs.“

Sh. Abe balandžio 7-ąją paskelbė mėnesio trukmės ekstremalią padėtį Tokijuje ir dar šešiuose regionuose, bet vėliau išplėtė šį režimą visoje šalies teritorijoje. Ekstremali padėtis turėjo baigtis gegužės 6-ąją.

Sh. Abe sakė, kad karantino priemonės naujų per parą užregistruojamų užsikrėtimo atvejų skaičių, kuris būdavo maždaug 700, sumažino dviem trečdaliais.

Tačiau Sh. Abe pabrėžė, kad per parą užregistruojamų naujų atvejų skaičius vis dar pranoksta per parą iš šalies ligoninių išrašomų žmonių skaičių, kuris yra maždaug 100.

„Privalome sumažinti naujai užsikrečiančių žmonių skaičių iki žemesnio lygmens už šį“, kad sumažėtų spaudimas šalies sveikatos apsaugos sistemai, pridūrė premjeras.

Palyginti su kai kuriomis Europos šalimis ir JAV, Japonijos COVID-19 protrūkis išlieka nedidelis: užregistruota per 15 tūkst. užsikrėtimo ir 510 mirties atvejų.

Vertinimas gegužės viduryje

Tačiau ekstremalios padėties pratęsimui pritarė ir ekspertai, teikiantys rekomendacijas vyriausybei, ir regionų gubernatoriai. Baiminamasi, kad vis dar įmanomas staigus užsikrėtimo atvejų skaičiaus padidėjimas.

Japonijos ekstremali padėtis toli gražu neprilygsta griežčiausioms priemonėms, galiojančioms kai kur Europoje ir Jungtinėse Valstijose. Japonijoje įvestas režimas sudaro sąlygas gubernatoriams raginti žmones neiti iš namų, o verslą – nedirbti.

Tačiau japonų pareigūnai negali priversti piliečių vykdyti rekomendacijas, be to, nenumatyta bausmių tiems, kas jų nesilaikys.

Vyriausybė ragina gyventojus 13 rizikingomis laikomų prefektūrų, įskaitant didžiausius Japonijos miestus, toliau 80 proc. mažinti kontaktus tarp žmonių.

Tačiau muziejams, bibliotekoms ir kai kurioms kitoms įstaigoms bus leista pradėti dirbti, jei jos imsis kovos su virusu priemonių.

Likusioje Japonijos dalyje prefektūroms bus leista švelninti suvaržymus verslui ir susibūrimų draudimus, bet gyventojų vis tiek bus prašoma nekeliauti už savo regiono ribų. Barų ir naktinių klubų bus prašoma ir toliau nedirbti.

Kol kas neaišku, kada bus atidarytos nuo kovo nedirbančios mokyklos. Pareigūnai neseniai užsiminė apie galimą laipsnišką ugdymo įstaigų atidarymą, pirmiausia leidžiant sugrįžti į jas tam tikrų klasių moksleiviams.