Ketvirtadienį teisininkai pateikė Kijevo teismui savo liudytojų sąrašo antrą dalį ir paprašė surengti 103 asmenų apklausas.

V. Janukovyčiaus advokatai pageidauja apklausti buvusius Vokietijos, Lenkijos ir Prancūzijos diplomatijos vadovus Franką-Walterį Steinmeierį, Radoslawą Sikorskį ir Laurent'ą Fabiusą, buvusią Europos Sąjungos vyriausiosios užsienio reikalų ir saugumo politikos įgaliotinę Catherine Ashton bei daugybę kitų diplomatų, tarp jų lietuvį Petrą Vaitiekūną.

Eksprezidento teisininkai tvirtina, kad buvę Vokietijos, Lenkijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrai gali, be kita ko, papasakoti apie 2014 metų vasario 21 dieną vykusio susitarimo dėl krizės Ukrainoje sureguliavimo pasirašymo aplinkybes, nes patys ten dalyvavo.

Advokatai tvirtina, kad C. Ashton apklausti reikia, nes per vadinamąją Maidano revoliuciją ji bendravo su opozicijos atstovais, kurie vėliau pateko į naują Ukrainos vyriausybę. Dėl tos pačios priežasties jie nori apklausti ir buvusį Estijos užsienio reikalų ministrą Urmą Paetą.

Jų manymu, C. Ashton ir U. Paetas gali pasidalyti savo telefoninio pokalbio apie aktyvistų nužudymus Maidane detalėmis.

Be to, V. Janukovyčiaus advokatų pateiktame sąraše figūruoja ir buvęs Prancūzijos URM Europos žemyno departamento vadovas Ericas Fournier, kuris L. Fabiuso vardu pasirašė minėtą susitarimą, Europos parlamento Užsienio reikalų komiteto vadovas Elmaras Brokas, buvęs Europos Komisijos atstovas Olivier Bailly, tuometiniai Latvijos ir Lietuvos ambasadoriai Kijeve Argita Daudzė ir P. Vaitiekūnas, buvusi Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) komisarė mažumų klausimais Astrid Thors ir buvęs Ukrainos užsienio reikalų ministras Leonidas Kožara.

Kijevo teismui pateiktame liudytojų sąraše taip pat minimi kelios dešimtys „Krymo gyventojų“, kurie, anot advokatų, gali papasakoti apie krymiečių, dalyvavusių mitinguose Kijeve, sugrįžimo namo į Krymo pusiasalį aplinkybes po 2014-ųjų vasario 20-osios.

Ukrainos eksprezidento advokatai pirmą savo liudytojų sąrašo dalį teismui perdavė sausio viduryje. Valstybės išdavystės byloje jie pageidavo apklausti 35 asmenis, tarp jų buvusį šalies premjerą Mykolą Azarovą, buvusį prezidento administracijos vadovą ir Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorių Andrijų Kliujevą ir buvusį šalies vidaus reikalų ministrą Vitalijų Zacharčenką.