„Šalies, kuri įsiveržė į taikią kaimyninę šalį ir žudo taikius gyventojus, atstovas išdrįsta sakyti, kad kiti eskaluoja konfliktą, kurį jie patys kad ir rytoj galėtų sustabdyti, tiesiog pasakydami, kad dabar mes pasitraukiame į savo šalį. Manau, kad jam turėtų būti gėda“, – sakė J. Ellemannas-Jensenas.

Pasak jo, tai, kad Danija padeda paversti Ukrainą „nenugalima“, niekada negali būti laikoma „konflikto eskalavimu“, kaip tai vadina rusai.

„Mes padedame šaliai, kad ji taptų pajėgesnė apsiginti. Tai šalis, kuri buvo užpulta. Šaliai suteiktos galimybės apsiginti niekada negali būti agresija“, – teigė J. Ellemannas-Jensenas.

Rusijos ambasadorius Danijoje V. Barbinas anksčiau pareiškė, esą Kopenhaga, nuspręsdama perduoti Ukrainai amerikietiškų naikintuvų, aštrina konfliktą.

Tai, kad Danija nusprendė „padovanoti Ukrainai 19 naikintuvų F-16, sukels konflikto eskalaciją“, sakė V. Barbinas agentūrai AFP. Danija esą slepiasi „už prielaidos, kad Ukraina pati turi nustatyti taikos sąlygas“. Taip Kopenhaga, anot ambasadoriaus, „siekia nepalikti Ukrainai kito pasirinkimo, kaip tik tęsti karinę konfrontaciją su Rusija“, tačiau tokia pozicija stumia Ukrainą „į prarają“.

Nyderlandai ir Danija sekmadienį Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pažadėjo JAV gamybos naikintuvų.

„Mes dovanojame ginklus su sąlyga, kad jie bus naudojami priešui išstumti iš Ukrainos teritorijos. Ir ne daugiau, – pirmadienį sakė J. Ellemannas-Jensenas. – Tokios yra sąlygos, nesvarbu, ar tai tankai, ar naikintuvai, ar kas nors kita.“


V. Zelenskis šį savaitgalį surengė skubų vizitą į Švediją, Nyderlandus ir Daniją.

Pirmadienio rytą Kopenhagoje, kreipdamasis į Danijos parlamentą, V. Zelenskis tikino, kad jei Ukraina nelaimės karo, pavojus kils visiems Rusijos kaimynams.

„Jei Ukraina nelaimės, pavojus kils visiems Rusijos kaimynams. Tarptautinė teisė nebus atgaivinta. Bet kuri pasaulio demokratija gali tapti raketų, samdinių ar destabilizacijos taikiniu“, – tvirtino V. Zelenskis.

Nepaisant to, jis pabrėžė, kad Ukraina nugalės. Ukrainos prezidentas kartu padėkojo Danijai už visą jos suteiktą pagalbą ir solidarumą.

Rugpjūčio 20 dieną Nyderlandai ir Danija paskelbė apie savo sprendimą perduoti Ukrainai naikintuvų F-16. Ukrainiečių pilotai ir techninės priežiūros specialistai jau pradėjo mokytis valdyti ir prižiūrėti lėktuvus. Danija planuoja pirmuosius F-16 Ukrainai pristatyti į metų pabaigą.

Iš viso Danija padovanos 19 naikintuvų. Nyderlandai turi 42 naikintuvus F-16, tačiau dar nenusprendė, ar visus juos perduos Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)