„JAE smerkia Mohseno Fakhrizadeh nužudymą ir [ragina] visas šalis elgtis santūriai, kad regione nepadidėtų nestabilumas ir pavojus taikai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Užsienio reikalų ministerija.

Žinyba mokslininko nužudymą pavadino „niekšingu nusikaltimu“.

M. Fakhrizadeh, kurį Izraelis yra pavadinęs Irano branduolinės programos „tėvu“, penktadienį buvo mirtinai sužeistas, užpuolikams apšaudžius mokslininko automobilį ir įsitraukus į susišaudymą su jo asmens sargybiniais per išpuolį netoli Teherano, pranešė Irano gynybos ministerija.

Šiitiškos respublikos prezidentas Hassanas Rouhani pabrėžė, kad šalis „nepaliks šio nusikalstamo akto neatsakyto“ ir kad atsakomųjų veiksmų bus imtasi „tinkamu laiku“.

Jis apkaltino žydų valstybę organizavus M. Fakhrizadeh nužudymą ir tvirtino, kad Izraelis veikia kaip Jungtinių Valstijų „samdinys“.

Griežto tono pareiškimą, smerkiantį M. Fakhrizadeh nužudymą, JAE paskelbė praėjus keliems mėnesiams po to, kai ši Persijos įlankos valstybė normalizavo santykius su Izraeliu.

Kaip rodo viešai prieinami duomenys, M. Fakhrizadeh anksčiau tarnavo Irano sukarintose Revoliucinės gvardijos pajėgose, užėmė svarbų postą Gynybos ministerijos logistikos centre, taip pat vadovavo vienam fizikos tyrimų centrui. Vakarų šalys šį specialistą laiko Irano branduolinės programos karinės dedamosios architektu.

Jungtinės Valstijos 2008 metais paskelbė sankcijų M. Fakhrizadeh dėl „dalyvavimo veikloje ir sandoriuose, prisidėjusiuose prie Irano branduolinės programos vystymo“.

Irane iki šiol nužudyti mažiausiai šeši mokslininkai, susiję su branduoliniais tyrimais.