„Šiandien Maidano judėjimas išsikėlė iš gatvių ir nuo protesto perėjo prie konkrečių darbų, kaip prikelti šalį, – turiu omenyje ir kovą su karine agresija, ir reformų kūrimą. Daugybė Maidano aktyvistų dabar dirba planuodami įvairius pokyčius visose šalies gyvenimo srityse“, – interviu laidai „Pasaulio panorama“ teigia 2014 metų Sacharovo premijos finalininkė J. Ščepetilnikova.

- Maidano judėjimui sukanka metai. Ar yra dalykų, kurių per šį laiką nei Rusija, nei Vakarai nesuprato apie jūsų judėjimą?

- Tiesą sakant, Rusijos reakcija į Maidaną ir tai, kokios žinios apie jį ten transliuojamos, buvo labai toli nuo tiesos. Šis judėjimas kilo iš apačios, iš žmonių, ir jis tęsiasi iki šiol. Tai ypač matosi, kai vertini, kiek žmonių savanoriškai dirba, padėdami armijai ir pabėgėliams bei siekdami Ukrainos transformacijos ir reformų.

Visos kalbos, neva Maidanas buvo kažkur išorėje sumanytas judėjimas, neleidžia teisingai įvertinti, kas iš tiesų įvyko Ukrainoje. O Ukrainoje iš tiesų pasikeitė realybė, nes žmonės sukilo už savo teises ir garbę. Šio judėjimo nebeįmanoma sustabdyti, nes visi patikėjo, kad situaciją gali pakeisti.

- Koks Maidano judėjimas yra šiandien? Ar jis vis dar pajėgus suvienyti žmones?

- Maidanas kuriam laikui iš tiesų suvienijo labai daug žmonių. Tarp jų nebuvo jokio susiskaldymo, koks buvo būdingas ankstesnėse politinėse diskusijose Ukrainoje. Nebuvo klausimų, kas kalba kokia kalba arba iš kurios šalies dalies atvyko, nes visi surėmė pečius dėl Ukrainos ir jos tautos ateities.

Šiandien Maidano judėjimas išsikėlė iš gatvių ir nuo protesto perėjo prie konkrečių darbų, kaip prikelti šalį, – turiu omenyje ir kovą su karine agresija, ir reformų kūrimą. Daugybė Maidano aktyvistų dabar dirba planuodami įvairius pokyčius visose šalies gyvenimo srityse.

- Dauguma žino, kokios didžiausios Ukrainos išorinės problemos – tai Rusijos agresija. Tačiau noriu paklausti, kokios didžiausios bėdos šalies viduje?

- Neabejotinai pati didžiausia bėda visada buvo ir tebėra Ukrainos valstybės valdymo sistema ir didžiulė korupcija. Ši problema – tokia, apie kurią net kalbėti negalima, ir, be abejonės, ją spręsti reikia kuo skubiau. Gal dėl to tiek daug laiko ir prireikia diskusijoms apie antikorupcinę reformą, liustraciją ir teismų sistemos pertvarką. Šie žingsniai yra esminiai siekiant socialinio teisingumo, kurį savo šalyje norime užtikrinti.

- Kokių dar tikslų siekia Maidano judėjimas? Gal atėjo metas jam transformuotis į partiją?

- Dalis Maidano aktyvistų jau dabar yra naujojo, aštunto šaukimo, parlamento deputatai. Tam tikra prasme jie suteikia judėjimui daugiau politinio atspalvio ir galių. Tačiau Maidanas kilo kaip visuomeninis, pilietinis judėjimas, ir didžiąja dalimi jis tokiu ir liko. Tai labai svarbu, nes mes privalome balansuoti tarp siekio pakeisti politinę diskusiją bei į ją labiau įlieti tų naujų politikoje žmonių balsus ir siekio toliau skatinti ir stiprinti pilietinę visuomenę.

Jei tokio politikos ir visuomenės bendradarbiavimo nebūtų, nepajėgtume pasiekti realių pokyčių valstybės sistemoje. Ukrainai, kaip ir kitoms šalims, būtina atsakinga, aktyvi pilietinė visuomenė, kad ji kontroliuotų politikų veiksmus ir primintų jiems apie žmonių poreikius ir nuotaikas, kai jie jų neišgirsta.

- Kokie galimi Ukrainos ir Maidano ateities scenarijai? Ar gali Vakarai realiai padėti šiai šaliai?

- Savaime suprantama, kad šiandien svarbiausiu klausimu išlieka Rusijos agresija. Šį klausimą būtina kuo skubiau išspręsti. Mes iš tiesų labai bijome, kad tai gali virsti eiliniu užšaldytu konfliktu regione, nes tai blogiausia, kas galėtų nutikti. Kita vertus, puikiai suprantame, kad šalį reikia reformuoti.

Pagalba dabar būtina tiek Ukrainos valdžiai, tiek ir visuomeniniam judėjimui, o išsivysčiusios šalys turėtų prisidėti gaivinant ekonomiką ir rengiant reformas. Tokiu būdu kartu padėtumėte ir priešintis Rusijos agresijai.

Noriu pabrėžti, kad mums labai padeda Lietuva, o jos pasiūlyto vadinamojo „naujojo Marshallo plano Ukrainai“ iniciatyva dabartinėmis aplinkybėmis labai svarbi. Privalome šiandien sustabdyti Rusiją Donbase, nes jeigu nesustabdysime jos ten, ji žengs daug toliau.