Ugnies nutraukimas ir derybos – tai vienintelis būdas Rusijai išvengti tarptautinės izoliacijos.

Apie tai vasario 5 d. Kijeve bendro kreipimosi su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka metu kalbėjo JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

„Gali būti, kad šis konfliktas bus nutrauktas, bet tik tuo atveju, jeigu bus nutraukta ugnis ir išgabenta ginkluotė, ir šalys sės prie derybų stalo – toks būtų vienintelis būdas Rusijai išvengti tarptautinės izoliacijos“, – sakė J.Kerry.

Jo teigimu, pagrindinis pavojus Ukrainai – tai Rusijos agresija rytinėje šalies dalyje, rašo news.liga.net.

„Negalima kitaip pavadinti to, kas vyksta. Mes nemėginame veltis į konfliktą su Rusija, niekas to nenori – nei prezidentas Porošenka, nei Jungtinės Valstijos, nei Europos bendruomenė. Apie tai nėra nė kalbos. Tikimės, kad Rusija pasinaudos diplomatiniu sprendimu, būtent to norime. Norime išspręsti klausimą diplomatiniu būdu“, - pareiškė J. Kerry.

Taip pat jis pridūrė, kad JAV negali nematyti to, kas vyksta Donbase.

„Tačiau mes negalime užsimerkti ir nematyti Rusijos ir Ukrainos sieną kertančių tankų. Negalime užsimerkti ir nematyti Rusijos karių be skiriamųjų ženklų, kurie kerta sieną ir prisideda prie separatistų veiksmų. Negalime užsimerkti ir nematyti ginklų atsargų, kurie gabenami per sieną tam, kad konfliktas tęstųsi“, - patikino J. Kerry.

JAV valstybės sekretorius paragino Rusiją pasirinkti kaip sureguliuoti padėtį Ukrainoje ne tik žodžiais, bet ir darbais, taip pat vykdyti Minsko susitarimus.

„Mūsų pasirinkimas – diplomatinis ir taikus klausimo sprendimas, bet Rusijai reikia pačiai pasirinkti, ir ne tik žodžiais – tai reikia parodyti veiksmais. Žengti žingsnius, kad būtų vykdomi Minsko susitarimai, kuriuos pati pasirašė“, – kalbėjo J.Kerry.

J.Kerry pabrėžė, kad vienintelis būdas Rusijai išvengti tarptautinės izoliacijos – nutraukti ugnį ir išvesti ginkluotę iš Ukrainos rytų.

„Gali būti, kad šis konfliktas bus nutrauktas, bet tik tuo atveju, jeigu bus nutraukta ugnis ir išgabenta ginkluotė, ir šalys sės prie derybų stalo – toks būtų vienintelis būdas Rusijai išvengti tarptautinės izoliacijos“, – sakė J.Kerry.

B. Obama dėl Ukrainos ginklavimo apsispręs greitai

JAV prezidentas Barackas Obama „greitai“ apsispręs, ar aprūpinti Kijevą ginklais kovai su prorusiškais separatistams, tačiau pirmenybę jis teikia diplomatiniam sprendimui, pareiškė ketvirtadienį Kijeve JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

„Prezidentas nuspręs, esu tikras, greitai“, – sakė J.Kerry žurnalistams, kai Baltieji rūmai parodė ženklų, kad galėtų aprūpinti Ukrainą ginklais, bet pridūrė, kad „pirmiausia pirmenybė, akivaizdu, turėtų būti gebėjimas išspręsti visa tai per diplomatiją“.

V. Putinas nori konstruktyvių derybų su A. Merkel ir F. Hollande'u

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra pasiruošęs surengti konstruktyvias derybas su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u  ir Vokietijos kanclere Angela Merkel dėl Ukrainos, ketvirtadienį pareiškė Kremliaus patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas.

Jis žurnalistams sakė, kad Rusija tikisi, jog A.Merkel ir F.Hollande'as atsižvelgs į anksčiau V.Putino dėl šios krizės pasiūlytas priemones bet kokiame plane, kurį pateiks per derybas Maskvoje penktadienį. Patarėjas taip pat sakė, kad tas susitikimas yra „teigiamas žingsnis“.

„Rytoj esame pasiruošę konstruktyviai derėtis ir tikimės pasiekti tam tikrų susitarimų, kurie prisidėtų prie bendro padėties stabilizavimo, tiesioginių kontaktų tarp Kijevo ir Donbaso pareigūnų užmezgimo“, – kalbėjo jis.

J.Ušakovas taip pat sakė, kad V.Putinas kalbėjosi su naujuoju Graikijos ministru pirmininku Aleksiu Cipru, ir pakvietė jį atvykti į Rusiją.

Maskva apgailestauja, kad JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris), kuris ketvirtadienį lankėsi Kijeve, neatvyks į Maskvą, sakė J.Ušakovas.

P. Porošenka: jeigu konfliktas Donbase paaštrės, karo padėtis bus skelbiama visoje Ukrainoje 

Jeigu konfliktas Donbase dar paaštrės, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasirengęs karo padėtį skelbti visoje šalyje, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Tokią nuomonę jis išsakė per interviu „El Pais“ naktį iš vasario 3 į 4, skelbia „Ukrainskaja Pravda“.

„Jeigu konfliktas ir toliau aštrės, esu pasirengęs visoje Ukrainoje skelbti karo padėtį, mano sprendimui šalies parlamentas pritartų“, – pareiškė P. Porošenka.

„Dabar to nedarau, nes tai reikštų demokratijos ir laisvės ribojimą, sukeltų grėsmę ekonomikos augimui“, – patikino P. Porošenka.

„Kas benorės atvykti į šalį, kur bus paskelbta karo padėtis? Mes planuojame per artimiausius mėnesius sulaukti milijardų dolerių investicijų“, – per interviu sakė Ukrainos prezidentas.

Anot P. Porošenkos, „dabar situacija labai sudėtinga; mes privalome reformuoti šalies ekonomiką, bet tuo pačiu metu tęsti alinantį karą ir neleisti jam plisti“, – teigia Ukrainos prezidentas. 

Atvyko į Kijevą

J. Kerry ketvirtadienį atvyko į Kijevą, siųsdamas žinią, kad Vašingtonas tvirtai palaiko šalį, kurioje suintensyvėję vyriausybės pajėgų susirėmimai su prorusiškais separatistais didina tarptautinės bendruomenės nerimą.

JAV diplomatijos vadovas Ukrainos sostinėje aptars pastangas užbaigti konfliktą, per pastaruosius devynis mėnesius nusinešusį daugiau negu 5,3 tūkst. žmonių gyvybių, Vašingtonui svarstant galimybę pasiųsti Kijevui ginamosios ginkluotės.

Valstybės sekretorius taip pat pristatys naujausią 16 mln. dolerių (14 mln. eurų) vertės JAV humanitarinės pagalbos planą, kuriuo pirmiausiai siekiama padėti žmonėms, evakuotiems iš karo krečiamo rytinio regiono.

J.Kerry susitiks su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, premjeru Arsenijumi Jaceniuku ir užsienio reikalų ministru Pavlo Klimkinu – po to, kai kariškiai pranešė, jog per pastarąją parą per susirėmimus su separatistais šalies rytuose žuvo 19 civilių ir karių.

Europos, JAV ir Ukrainos lyderiai, tarp jų J.Kerry, penktadienį susitiks kasmetinėje Miuncheno saugumo konferencijoje, į kurią taip pat atvyks Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Suintensyvėjus kautynėms rytų Ukrainoje, Vašingtonas peržiūri savo poziciją, spręsdamas, ar turėtų pasiųsti ginklų į keblią padėtį patekusiam Kijevui, atsižvelgdamas į garsėjančius raginimus tai padaryti.

„Mes toliau vertiname ukrainiečių saugumo poreikius, keičiantis padėčiai vietoje ... Bet joks sprendimas dar nebuvo priimtas“, – sakė vienas aukšto rango JAV Valstybės departamento pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1982)