Kartu J. C. Junckeris įspėjo dėl vis dažnėjančios prieš migraciją nukreiptos retorikos. Tarp migrantų yra ir ekonominių pabėgėlių, tačiau jie esą „ne barbarai, gaujos ar nusikaltėliai, o žmonės, gyvenantys skurde".

Europos Komisijos vadovas ypač aštriai kritikavo Vengrijos planus statyti tvorą ir savo pasienyje su Rumunija. „Neįtikėtina“ yra statyti sienas tarp ES šalių, sakė jis. Jei taip elgsis visi, tai esą bus Europos Sąjungos pabaiga.

J. C. Junckeris atmetė kai kurių europarlamentarų kritiką dėl planuojamo ES bendradarbiavimo su Turkija pabėgėlių klausimu. Jis priminė, kad ši šalis yra priėmusi 2,2 mln. pabėgėlių, daugiausiai - sirų. Tai ES esą turi pripažinti.

J. C. Junckeris kartu pasisakė už tai, kad Turkija būtų įtraukta į planuojamą vadinamųjų saugios kilmės šalių sąrašą. Prieglobsčio prašytojai iš tokių šalių galės būti greičiau išsiųsti atgal, nes jiems ten, manoma, negresia nei politinis persekiojimas, ne nežmoniškas elgesys.

ES ketina „suintensyvinti“ pabėgėlių perkėlimą iš Turkijos

Europos Sąjunga antradienį pareiškė, kad ketina suintensyvinti dabar Turkijoje esančių pabėgėlių perkėlimą ir padėti sustiprinti Turkijos pakrančių apsaugos pareigūnų patruliavimą pagal krizės valdymo planą, dėl kurio buvo susitarta praėjusią savaitę derybose su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

Ankara savo „prioritetu“ šiuo metu laiko šešių naujų iš dalies ES finansuojamų pabėgėlių priėmimo centrų įkūrimą pagal planą, kurį Europos Komisija paskelbė po R.T.Erdogano vizito Briuselyje pirmadienį.

„Bus intensyviau derinamas visą Europos Sąjungą apimantis struktūrinis (pabėgėlių) perkėlimo planas“, – pareiškė Komisija.