Šalyje prieš kelias dienas įvykusius parlamento rinkimus laimėjo buvusio premjero Benjamino Netanyahu vadovaujamas dešinysis blokas, kuris gavo 64 iš 120 vietų parlamente. Šį bloką sudaro paties B. Netanyahu partija „Likud“, dvi žydų ultraortodoksų partijos ir kraštutinės dešinės aljansas „Religinis sionizmas“. Tai reiškia, kad naujoji Izraelio vyriausybė galimai bus labiausiai nukrypusi į dešinę per visą šalies istoriją, o tai kelia nerimą ne tik pačio Izraelio viduje, o ir užsienyje.

Antra vieta rinkimuose atiteko ligšiolinio premjero Yairo Lapido centro blokui, kuris gavo 51 vietą parlamente.

Balsavimo rezultatai paskelbti stebint intensyvėjantį smurtą tarp Izraelio ir palestiniečių. Ankstų penktadienį Izraelio kariuomenė pareiškė, kad jos naikintuvai Gazos Ruože smūgiavo raketų gamybos objektui ir taip esą buvo sureaguota į iš šios teritorijos Izraelio link paleistas kelias raketas. Negana to, ketvirtadienį Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje ir okupuotame Vakarų Krante izraeliečių kariai nukovė keturis palestiniečius.

Politikas Itamaras Benas-Gviras iš vienos rinkimuose triumfavusių kraštutinės dešinės partijų, kuris praeityje yra pareiškęs, kad Izraeliui reikia aneksuoti visą Vakarų Krantą, o šalies saugumo pajėgos turi pasitelkti daugiau jėgos prieš palestiniečius, neseniai prakalbo apie ambicijas tapti naujuoju šalies viešojo saugumo ministru – tai reikštų, kad jam būtų pavaldžios Izraelio policijos pajėgos.

Tačiau analitikai mano, kad tokių figūrų, kaip I. Benas-Gviras paskyrimas į aukšto rango postus galėtų neigiamai paveikti Izraelio ryšius su užsienio valstybėmis, tad B. Netanyahu gali siekti platesnės koalicijos, kad galėtų sumažinti tokių politikų įtaką.

B. Netanyahu su pergale rinkimuose vieni pirmųjų pasveikino tokie dešinieji lyderiai, kaip naujoji Italijos premjerė Giorgia Meloni ir Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas. Tačiau kiti lyderiai reagavo santūriau – pavyzdžiui, JAV paragino būsimą Izraelio vyriausybę toliau puoselėti atviros ir demokratiškos visuomenės vertybes, o Jungtinė Karalystė (JK) kvietė visas Izraelio politines partijas rodyti pagarbą mažumų grupėms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją