Parlamento rinkimai, per kuriuos jau 13 metų žydų valstybę valdantis B. Netanyahu, nepaisydamas jam gresiančių kaltinimų korupcija, sieks dar vienos kadencijos, yra sunkiai prognozuojami, o rimtą iššūkį dabartiniai valdžiai metė buvęs kariuomenės vadas Benny Gantzas.

Abu politikai paskutinėmis rinkimų kampanijos valandomis skatino rinkėjus dviem skirtingomis strategijomis: B. Netanyahu perspėjo, kad jo vadovaujama partija „Likud“ gali pralaimėti, o B. Gantzas teigė, jog Izraelis yra prie istorinių pokyčių slenksčio.

Vis dėlto tiesa yra kiek sudėtingesnė: viešosios nuomonės apklausos pranašauja „Likud“ ir B. Gantzo centristų aljansui „Mėlyna ir balta“ panašų mandatų skaičių 120 vietų Knesete.

Remiantis šių apklausų rezultatais, abiem politinėms jėgoms nepavyks užsitikrinti daugumos, tad joms veikiausiai teks formuoti koaliciją.

Jei pasitvirtins tokios prognozės, B. Netanyahu atsidurtų palankesnėje padėtyje, nes jį palaiko mažesnės dešiniojo sparno partijos.

Vis tik daugelis analitikų perspėja, kad praeityje apklausos ne visada būdavo patikimos. Jie taip pat atkreipia dėmesį, jog nemažai rinkėjų sako iki šiol neapsprendę, už ką atiduos balsą.

B. Netanyahu teiginiai, kad „Likud“ gali pralaimėti, daugelio vertinami kaip mėginimai paskatinti savo šalininkus dalyvauti rinkimuose.

„Kas gali tai padaryti?“

B. Netanyahu kelios dienos iki rinkimų apeliavo į dešiniųjų pažiūrų gyventojus, pažadėjęs aneksuoti nausėdijas okupuotame Vakarų Krante. Toks jo pažadas šalyje sukėlė didžiulę kontroversiją.

Jei aneksija būtų įvykdyta plačiu mastu, žlugtų bet kokios viltys, kad gali būti įgyvendintas dviejų valstybių sprendinys palestiniečių ir izraeliečių žemėse.

Sekmadienį duodamas interviu B. Netanyahu pareiškė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas, besiruošiantis po rinkimų Izraelyje pristatyti ilgai lauktą planą dėl izraeliečių ir palestiniečių konflikto sureguliavimo, žino apie tokius jo ketinimus.

Jis pareiškė planuojantis palaipsniui plėsti Izraelio suverenitetą ir pabrėžė nematantis skirtumo tarp didelių nausėdijų grupių Vakarų Krante ir pavienių gyvenviečių, pastatytų žemėje, kurią palestiniečiai laiko savo būsimos valstybės teritorija.

„Kas dar gali tai padaryti? Kas gali tai padaryti? Nagi. Būkit sąžiningi“, – sakė Izraelio premjeras, pakartodamas svarbų savo kampanijos argumentą, kad jis yra nepakeičiamas Izraelio valstybės veikėjas.

Benny Gantzas

„Kas gali stoti prieš pasaulį? Kas gali stoti prieš amerikiečių Kongresą? Kas gali keisti viešąją nuomonę tą kryptimi?“ – klausė jis.

B. Gantzas pavadino B. Netanyahu pažadą „neatsakingu“ mėginimu užsitikrinti dešiniųjų paramą.

Premjero varžovas pareiškė teikiantis pirmenybę „pasaulio šalių palaikomam taikos susitarimui“, pagal kurį žydų valstybės saugumo tarnybos išsaugotų Vakarų Krante pastatytų didelių nausėdijų grupių kontrolę.

B. Gantzas taip pat atkreipia dėmesį į savo pasiekimus gynybos srityje ir žada suvienyti visuomenę, kurią, jo teigimu, savo politika suskaldė B. Netanyahu.

„Būtini pokyčiai, ir yra tokia galimybė“, – pirmadienį Izraelio kariuomenės radijui sakė B. Gantzas.

„Izraeliui būtina pasirinkti kryptį: susivienijimą, vienybę ir viltį arba kraštutinumus“, – nurodė buvęs kariuomenės vadas.

Raganų medžioklė

Abu politikai taip pat dalyvavo įprastuose rinkimų kampanijos renginiuose: B. Gantzas į sekmadienį surengtą mitingą atvažiavo motociklu, o B. Netanyahu pirmadienį apsilankė Jeruzalės pagrindinėje turgavietėje.

Jei pergalę antradienį pelnys B. Netanyahu, jis aplenktų ilgiausiai vyriausybei vadovavusį Izraelio įkūrėją ir ilgametį premjerą Davidą Ben-Gurioną.

Tačiau net tuo atveju jis potencialiai taptų pirmuoju pareigas einančiu premjeru, sulaukusiu teisėsaugos kaltinimų.

Izraelio generalinis prokuroras anksčiau šiemet paskelbė apie ketinimą artimoje ateityje pareikšti kaltinimus B. Netanyahu dėl sukčiavimo, kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu.

Premjero oponentai pasinaudojo šiais įtarimais ir tvirtina, jog 69 metų politikas nebėra patikimas ir turi užleisti savo vietą.

Tačiau B. Netanyahu nežada pasiduoti, vadindamas tyrimus „raganų medžiokle“ ir smerkdamas juos nušviečiančius žurnalistus – panašią taktiką Jungtinėse Valstijose pasitelkė jo sąjungininkas D. Trumpas.

Nors B. Netanyahu tebegresia prokurorų kaltinimai, jis taip pat užsitikrino Izraelio saugumo ir ekonominio augimo garanto reputaciją.

Jis ne kartą vadino dviem savo didžiausiais pasiekimais faktus, kad D. Trumpo administracija pripažino ginčijamą Jeruzalės miestą Izraelio sostine, taip pat Izraelio suverenitetą okupuotose Golano Aukštumuose.

Tuo metu B. Gantzas, tikėdamasis įgyti pranašumą, suvienijo jėgas su dviem buvusiais kariuomenės štabo vadais ir buvusiu finansų ministru Yairu Lapidu.