„Telegram“ paskelbtoje žinutėje jis nurodė, kad Izraelio sprendimas tiekti ginklus Kyjivui būtų „labai neapgalvotas žingsnis“, kuris „sugriautų visus tarpvalstybinius santykius tarp mūsų šalių“.

„Izraelis, regis, susiruošė tiekti ginklus Kyjivo režimui. Labai neapgalvotas žingsnis. Jis sugriaus visus tarpvalstybinius santykius tarp mūsų šalių. Jau net nekalbu apie tai, kad banderovcų išgamos kaip buvo, taip ir liko nacistais. Užtenka pažiūrėti į jų dabartinių pakalikų simboliką. Jeigu Izraelis jiems tieks ginklus, tegul paskelbia Banderą ir Šuchevičių savo didvyriais...“ – pareiškė buvęs Rusijos prezidentas.

Izraelio diasporos reikalų ministras Nachmanas Shai savaitgalį pranešė, kad karinė pagalba Ukrainai turi būti teikiama atsižvelgiant į naujausius pranešimus, kad Iranas planuoja tiekti balistines raketas Rusijai.

„Šį rytą buvo pranešta, kad Iranas planuoja tiekti Rusijai balistinių raketų. Nebėra abejonių, kokią poziciją šiame kruviname konflikte turėtų užimti Izraelis. Atėjo metas teikti Ukrainai karinę pagalbą, kaip kad teikia JAV ir NATO šalys“, – tviteryje parašė jis.

Izraelis yra siuntęs Ukrainai humanitarinę pagalbą ir šalmus, bet nėra dar tiekęs ginklų.

Izraelio vyriausybė siekia palaikyti ryšius su Maskva ir nerimauja dėl Rusijos kariuomenės buvimo prie jos šiaurinės sienos Sirijoje. Čia Izraelio kariuomenė reguliariai rengia antskrydžius prieš proiranietiškus kovotojus.

Daug izraeliečių turi šaknis buvusioje Sovietų Sąjungoje, įskaitant Rusiją ir Ukrainą.

Žydų valstybės ministro pirmininko Yairo Lapido, kuriam taip pat priklauso užsienio reikalų ministro portfelis, atstovė naujienų agentūrai AFP teigė, kad jo biuras neketina komentuoti D. Medvedevo pasisakymų.

Iranas sutiko Rusijai tiekti ne tik dronų, bet ir žemė-žemė klasės raketų. Kaip pranešė „The Washington Post“ šaltiniai iš JAV ir jų sąjungininkių saugumo tarnybų, tokiu būdu Maskva atnaujins amunicijos, prarastos karo Ukrainoje metu, atsargas.

Leidinio pašnekovai pranešė, kad dėl raketų tiekimo susitarta rugsėjo 18 d. – tada Teheranas pasiuntė savo atstovus į derybas Rusijoje. Vakarų žvalgybos atstovų teigimu, Iranas ruošia raketų „Fateh-110“ ir „Zolfaghar“ partiją; tai raketos, galinčios pataikyti į taikinius atitinkamai 300 ir 700 km atstumu.

Jei duomenys pasitvirtins, tai bus pirmas tokių raketų į Rusiją tiekimas nuo karo pradžios.

Rugpjūtį šie leidinio šaltiniai pranešė apie Rusijai perduotus iranietiškus dronus „Shahed“ ir „Mohajer-6“, kuriuos Maskva ėmė naudoti Ukrainoje. Per kelias pastarąsias savaites Ukrainos ginkluotosios pajėgos aptiko ir užfiksavo šių dronų nuolaužų. „The Washington Post“ pašnekovai patikslino, kad bepiločių tiekimas toliau vyksta.

Tačiau Teheranas ir Rusija toliau neigia šį faktą.

„Irano Islamo Respublika netiekia ir netieks jokių ginklų, kurie būtų naudojami kare Ukrainoje. Manome, kad kiekvienos iš krizės šalių ginklavimasis pratęs karą“, – pareiškė Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras Abdollahianas.

„Perėjimas nuo bepiločių prie žemė-žemė klasės raketų gali suteikti rusams daugiau galimybių, tada padaugėtų apšaudymų“, – aiškino Vašingtono Artimųjų Rytų politikos instituto Irano ginklų ekspertas Farzinas Nadimi.

Anksčiau Iranas tiekė tokių pačių raketų husitams Jemene. Husitai demonstravo jas kariniuose paraduose ir apšaudydavo jomis naftos perdirbimo gamyklas bei kitus civilinių gyvenamuosius objektus Persijos įlankos kaimyninėse srityse.

Iranas turi vieną iš didžiausių ir įvairiausių mažo ir vidutinio nuotolio raketų arsenalą Artimuosiuose Rytuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)