Izraelis kovo 17 dieną surengs pirmalaikius rinkimus, trečiadienį, po krizės susiskaldžiusioje koalicinėje premjero Benjamino Netanyahu vyriausybėje, sakė parlamento pirmininkas.

„Po konsultacijų tarp skirtingų partijų buvo nuspręsta surengti rinkimus kovo 17-ąją“, – žurnalistams sakė Eranas Sidisas, kuris pridūrė, kad įstatymo dėl parlamento paleidimo priėmimo procedūra prasidės trečiadienį.

B.Netanyahu apie pirmalaikius rinkimus paskelbė antradienį, atleidęs du ministrus savo daugiausia dešiniųjų koalicijoje ir apkaltinęs juos „veikiant prieš vyriausybę iš vidaus“ ir rezgant planą nuversti jį.

Pasak B.Netanyahu, finansų ministras Yairas Lapidas ir teisingumo ministrė Tzipi Livni, kurie vadovauja dviem atskiroms centristų partijoms, patyliukais bandė formuoti alternatyvią koaliciją.

„Vienu žodžiu, tai vadinama puču. Ir dėl to neįmanoma vadovauti vyriausybei“, – sakė premjeras spaudos konferencijoje, kurią transliavo televizija.

Tz.Livni neigė jo kaltinimus ir sakė, kad premjeras veikė užkulisiuose siekdamas pakeisti ją ir Y.Lapidą.

Tai būtų antri Izraelio visuotiniai rinkimai per kiek daugiau nei dvejus metus. Apklausos rodo, kad B.Netanyahu partija „Likud“ tikriausiai pagerins savo pozicijas, todėl tikimasi kitos jo vadovaujamos dešiniųjų vyriausybės.