Iškilmės 75-ajam Izraelio jubiliejui pažymėti prasidės antradienio vakarą. Jas temdys ginčas dėl teismų reformos, kurią priešininkai atmeta kaip pavojų demokratijai.

„Teismų reforma, su šios vyriausybės formavimu susiję dalykai, koalicijos susitarimai – visa tai sprogsta vienu metu“, – kalbėjo I. Herzogas. Daugelis premjero Benyamino Netanyahu vadovaujamos vyriausybės siūlomą reformą esą priima kaip „pasaulio tvarkos pakeitimą“.

Prezidentas pabrėžė, kad sąjungininkai su nerimu stebi krizę, „Pasaulis žiūri į mus, mūsų priešai švenčia, o mūsų draugai susirūpinę. Manęs klausia, kas yra“, – kalbėjo jis.

Izraelį jau 16 savaičių iš eilės krečia protestai dėl teismų reformos. Jie tęsiasi nepaisant to, kad kovo 27 d. premjeras B. Netanyahu paskelbė apie pauzę reformos priėmimo procese. Masinės demonstracijos Tel Avive buvo rengiamos ir praėjusį savaitgalį.

Jei būtų priimta, siūloma reforma leistų Izraelio parlamentui nesunkiai ginčyti šalies Aukščiausiojo teismo sprendimus, o politikai turėtų daugiau įtakos skiriant šiame teisme dirbsiančius teisėjus. Pasak B. Netanyahu ir jo šalininkų, pokyčiai yra būtini, kad esą būtų galima pašalinti tarp išrinktų politikų ir Aukščiausiojo teismo esantį galios disbalansą.

Kritikai šią reformą vadina išpuoliu prieš Izraelio teismų sistemos nepriklausomumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją