B.Netanyahu naujosios administracijos sudėtis žymi poslinkį į dešinę ir leidžia prognozuoti, jog gali dar labiau komplikuotis žydų valstybės santykiai su palestiniečiais ir toliau augti įtampa santykiuose su tarptautine bendrija.

Po du mėnesius vykusių sunkių derybų dėl koalicijos suformavimo ketvirtadienį vakare numatytas balsavimas dėl pasitikėjimo vyriausybe buvo atidėtas dviem valandoms, kad B.Netanyahu turėtų dar šiek tiek laiko palenkti į savo pusę įtakingus savo partijos narius, kurie reiškė nepasitenkinimą jiems skirtais portfeliais.

Opozicijos atstovai tokį premjero elgesį pavadino „farsu“.

„Ginsime savo saugumą ir sieksime taikos“, - sakė B.Netanyahu savo
kalboje prieš balsavimą, kurią ne kartą pertraukė garsus opozicijos atstovų juokas ir arabų įstatymų leidėjų šūksniai. Trijų arabų deputatų buvo paprašyta palikti parlamento salę.

B.Netanyahu pabrėžė būtinybę keisti šalies valdymo sistemą, kad būtų užtikrintas didesnis Izraelio politinis stabilumas, ir leido suprasti, jog sieks išplėsti savo koaliciją.

Tačiau opozicijos lyderis Yitzhakas Herzogas griežtai atmetė bet kokią galimybę jungtis prie B.Netanyahu vyriausybės.

„Joks padorus lyderis nesijungtų prie šio cirko, kurį jūs su minimalia dauguma subūrėte paskutinę minutę vieninteliu tikslu - kad išsaugotumėte savo režimą“, - sakė Y.Herzogas.

„Jūsų kelias nėra mano kelias“, - pridūrė jis.

Galiausiai parlamentas patvirtino naują vyriausybę. Už ją buvo atiduotas 61 balsas, prieš jos patvirtinimą balsavo 59 Kneseto nariai.

„Skelbiu, kad vyriausybė užsitikrino Kneseto pasitikėjimą. Sveikinimai“, - sakė Kneseto pirmininkas Yuli Edelsteinas ir pakvietė ministrus duoti priesaikos.

B.Netanyahu koalicija, kurią sudaro dešiniosios pakraipos ir ultraortodoksų partijos, 120 vietų parlamente kontroliuoja 61 vietą, t.y. turi minimalią daugumą. Tai, kaip įspėja apžvalgininkai, reiškia, kad virš koalicijos nuolat kybos grėsmės šešėlis, nes susirgus ar ėmus maištauti bent vienam jos deputatui, vyriausybė gali likti be daugumos.

Penkių partijų aljansas buvo suburtas po ne vieną savaitę vykusių intensyvių derybų, premjerui sutikus atiduoti svarbius ministrų portfelius koalicijos partneriams, dėl ko kilo nemenkas nepasitenkinimas jo partijoje „Likud“.

B. Obama: dviejų valstybių sprendinys gyvybiškai svarbus Izraelio saugumui

Jungtinės Valstijos tebėra įsitikinusios, kad Izraelio ilgalaikio saugumo interesus labiausiai atitiktų susitarimas egzistuoti šalia pripažintos Palestinos valstybės, ketvirtadienį pareiškė JAV prezidentas Barackas Obama.

Šiuos komentarus B.Obama išsakė tuojau po to, kai Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu  suformavo naują dešiniąją valdančiąją koaliciją, o tas žingsnis veikiausiai dar labiau padidins įtampą pašlijusiuose santykiuose su palestiniečiais.

„Tebemanau, kad dviejų valstybių sprendinys yra absoliučiai gyvybiškai svarbus ne vien taikai tarp izraeliečių ir palestiniečių, bet ir Izraelio, demokratinės žydų valstybės, ilgalaikiam saugumui“, – B.Obama sakė per spaudos konferenciją savo kalnų rezidencijoje Kemp Deivide.

Tradiciškai glaudus JAV ir Izraelio aljansas nukentėjo kilus nesutarimų dėl taikos proceso su palestiniečiais ir numanomo asmeninio priešiškumo tarp B.Obamos ir B.Netanyahu.

Abi pusės viešumoje toliau reiškia palaikymą dvišaliams ryšiams, bet naujoji Izraelio vyriausybė veikiausiai nebus linkusi daryti nuolaidų, reikalingų atnaujinti įstrigusioms deryboms.

Tačiau B.Obama tvirtino, kad dviejų valstybių sprendinys tebėra vienintelė prieinama galimybė užbaigti rusenantį konfliktą.

„Žinau, kad buvo suformuota vyriausybė, kurioje esama žmonių, nebūtinai tikinčių šia prielaida, bet aš tebesilaikau šios prielaidos“, – pabrėžė JAV lyderis ir priminė, kad būtent Kemp Deivide 1978 metais buvo sudaryta taikos sutartis tarp Izraelio ir Egipto.

„Dėl jos Izraelio padėtis geresnė. Manau, tas pats galiotų, jeigu užsitikrintume taikos sutartį tarp izraeliečių ir palestiniečių, – sakė jis. – Ši perspektyva dabar atrodo tolima, bet manau, kad mums visuomet svarbu prisiminti, kas teisinga ir kas įmanoma.“

Sako nesiekiantis „marginalizuoti Irano“

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį pasisakė ir apie Iraną, dėl kurio taip pat skiriasi jo ir B. Netanyahu požiūriai.

B. Obama pareiškė, kad glaudūs saugumo ryšiai su Persijos įlankos šalimis nėra nukreipti prieš Iraną.

„Saugumo bendradarbiavimo tikslas nėra tęsti bet kokią ilgalaikę konfrontaciją su Iranu ar netgi marginalizuoti Iraną“, – sakė B.Obama savo kalnų rezidencijoje Kemp Deivide po susitikimo su Persijos įlankos arabų šalių sąjungininkais.