Žurnalistų susivienijimas „Bellingcat“ rado duomenų, kurie rodo, kad Sergejaus Skripalio nuodytojai melavo apie savo tapatybę interviu metu, kuris jau tapo pajuokos objektu dėl akivaizdžių keistenybių. Pirmadienį Maskva įrodinėjo, kad tyrėjų išvados remiasi klastotėmis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anonsavo S. Skripalio nuodytojų interviu. Jis turėjo išskalbti Rusijos mundurą, bet virto tikru farsu.

Du vyrai, pristatę tais, kuriuos Didžioji Britanija apkaltino dėl mėginimo nunuodyti S. Skripalį, nenoromis pripasakojo tiek neįtikėtinų dalykų, kad supykęs Londonas pareiškė, kad iš jo tyčiojamasi.

Šie du vyrai aiškino į Solsberį vyko pažiūrėti garsios katedros. Jų niekas daugiau nedomino, o Solsberis domino taip, kad Londone apsistojo pigiame prastame viešbutyje (ten vėliau rasta cheminio ginklo pėdsakų), o daugybę pinigų išleido netgi dviems kelionėms traukiniu už 150 km. Kodėl sukorė tokį kelią, pirmą dieną apsisuko ir grįžo? Juos esą atbaidė sniegas, nors du tvirtai sudėti vyrai gyvena Rusijoje, kur šalta ir sninga pusę metų.

Solsberyje tą dieną buvo 5 laipsniai šilumos ir vakarykštis sniegas tirpo. Kameros užfiksavo, kad vyrai iš stoties pasuko į priešingą pusę nuo katedros (kuri esą juos labiausiai domino) Skripalių namo link ir ten atsidūrė kaip tik kai ant durų rankenos užteptas cheminis ginklas. Vėliau vyrai užfiksuoti parke, kur paskui rastas kvepalų flakonas – jame laikyta nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“.

Vyrai taip pat leido suprasti, kad oro uosto nuotraukos – klastotė, nes visur esą vaikšto po du, nors šie koridoriai ir skirti išeiti iš oro uosto po vieną.

Patys vyrai tikino esantys maisto papildų verslininkai, bet apie jokį jų verslą duomenų irgi nėra.

Žurnalistų tyrimų konsorciumas „Bellingcat“ paviešino oro bendrovės duomenis, kuriuose matoma, kad tariami nuodytojai lėktuvo bilietus pirko mažiau nei prieš parą iki skrydžio.

Dar įdomiau, tyrėjai sako gavę pasų tarnybos duomenis, kad Aleksandras Petrovas, vienas iš kaltinamųjų S. Skripaliaus nuodijimu, apskritai atsirado tik 2009-aisiais, kai pasikeitė pasą, bet apie ligtolinius dokumentus duomenų nėra.

Jo bendražygio Ruslano Boširovo paso numeris vos keturiais didesnis, taigi jie abu gavo dokumentus beveik vienu metu ir poskyryje, kuris aptarnauja tik elitą.

Gretimi numeriai pasų, kurių gavėjai tokie pat žmonės be praeities. Pasų anketoje, kuri nė neužpildyta, labiausiai intriguoja santrumpa S.S. – visiškai slaptai, ir atspaudas „duomenų neteikti“.

Pateiktas telefono numeris, kuriuo žurnalistams paskambinus, atsiliepė Rusijos gynybos ministerijos priimamasis.

Rusijos karinė žvalgyba, kurioje kadaise tarnavo ir S. Skripalis, per pastaruosius metus iš kelių konkuruojančių agentūrų tapo svarbiausiu Maskvos įtakos instrumentu – dar ir dėl to, kad ten tarnauja karuose išbandyti karininkai ir imasi šlykščiausių darbų.

Dabar jos atkirtis – mėginimas diskredituosi garsiausią žurnalistų konsurciumo „Bellingcat“ tyrimą, kai kaltė dėl Malaizijos lėktuvo numušimo Donbase aiškiai suversta Rusijai.

Rusijos gynybos ministerijos surengta spaudos konferencija dėl MH17 numušimo

Prieš ketverius metus kruopščiai analizuodami viešai prieinamus duomenis, „Bellingcat“ tyrėjai nustatė, kad „Buk“ atvežta iš Rusijos ir po nusikaltimo grąžinta į dalinį Kurske. Vėliau net nustatyti tikėtini karininkai, įsakę paleisti raketą, pražudžiusią kone 300 žmonių.

Dabar Rusijos gynybos ministerija aiškina, kad vaizdo įrašai – suklastoti, o raketa pagal pirmą kartą skelbiamą serijos numerį dar 1986 metais esą atiteko Ukrainos daliniui.

Kijevas ir Londonas tai iškart pavadino melu.

„Viena yra remtis vaizdeliais iš interneto, kas kita – konkrečiais dokumentais, kuriuos, kaip įsitikinote, pateikėme“, – pirmadienį aiškino Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai Igoris Konašenkovas.

Solsberio istorijoje Rusijos šnipų pėdsakai nusidriekė taip toli, kad Šveicarija, trečią kartą per metus išsikvietusi Rusijos ambasadorių, pareikalavo tučtuojau nutraukti šnipinėjimą. Jie skaičiuoja, kad kas ketvirtas čia veikiantis Rusijos diplomatas yra šnipas. Maskva tai pavadino absurdu.

Šveicarijos žvalgyba patvirtino, kad kovą sutrukdyta mėginimui įsilaužti į kompiuterius šioje laboratorijoje netoli Berno, kur buvo analizuojamas „Novičok“ mėginys iš Solsberio. Nyderlanduose įsikūrusius du Rusijos šnipus su diplomatų priedanga ši šalis suėmė ir išsiuntė.

Tie patys asmenys, pasak Šveicarijos pareigūnų, įtariami ir dėl mėginimo surengti kibernetinę ataką prieš Pasaulio antidopingo agentūrą, kuri išaiškino didelį Rusijos sukčiavimą per Sočio olimpines žaidynes.