Naujienų agentūra „RIA Novosti“ paskelbė vaizdo įrašą, kaip J. Sladewskis įeina į užsienio reikalų ministeriją Maskvoje, praėjus trims dienoms, kai Varšuva uždarė mokyklą Rusijos diplomatų vaikams Lenkijos sostinėje. Rusija mokyklos uždarymą pavadino „neteisėtu“.

Istoriškai Lenkijos ir Rusijos santykiai įtempti, o Rusijai užpuolus Ukrainą dar labiau pablogėjo. Maskva pažadėjo griežtą atsaką, kai Varšuva šeštadienį atėmė mokyklos, kurioje mokomi Rusijos diplomatų vaikai, pastatą. Lenkija teigia, kad mokykla veikė be teisinio pagrindo ir kad pastatas priklauso Varšuvos miestui.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė iškvietusi Lenkijos diplomatą J. Sladewskį pareikšti „griežto protesto“ dėl „ciniško“ mokyklos uždarymo. „Lenkijos valdžia įžūliai išmetė mokykloje besimokančius vaikus į gatvę“, – sakoma jos pranešime.

Ministerija taip pat pareiškė protestą, kad Lenkija – viena tvirčiausių Kyjivo sąjungininkių prieš Maskvą – veikia kaip „tramplinas pumpuoti ginklus“ į Ukrainą. Lenkijos diplomatui buvo pasakyta, kad Varšuva vykdo politiką, „be moralinių normų“, „sistemingai naikina“ sovietinius karo paminklus Lenkijoje ir „klastoja“ Antrojo pasaulinio karo istoriją.

Abi šalys seniai nesutaria dėl istorinės atminties. Anksčiau Kremlius sakė, kad kaimynių santykių „nelaukia nieko gera“, ir teigė, jog protus Lenkijos valdžioje „apėmusi rusofobija“.

Varšuvos meras Rafalas Trzaskowskis sakė, kad mokykla „neturėjo diplomatinio statuso ir nebuvo saugoma jokios neliečiamybės“. Lenkijos teigimu, pastatas buvo nacionalizuotas 1945 m. ir valdžiusių komunistų perduotas sovietams. Pasak Lenkijos valdžios, tai buvo padaryta „be teisinio pagrindo“.

Varšuva jau daugelį metų kalbėjo apie abiejų šalių turimų diplomatinių pastatų skaičiaus skirtumą.

Lenkijoje, ES ir NATO narėje, turinčioje sieną ir su Rusija, ir su Ukraina, dabar gyvena daugiau nei milijonas ukrainiečių pabėgėlių, dėl Maskvos pradėto karo turėjusių palikti savo šalį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją