Daugumos valstybių valdžiai kilo sunkumų užtikrinant sklandų milijonų žmonių skiepijimą nuo naujojo koronaviruso, o dabar teisėsaugos pareigūnams tenka susidurti ir su papildomais iššūkiais – vakcinos platinimą grasinančiais sutrikdyti nusikaltėliais, praneša politico.eu.

„Jų susidomėjimą lemia labai paprastas dalykas – didelė paklausa ir menka pirminė pasiūla“, – teigiama Italijos policijos organo, atsakingo už mafijos infiltravimosi į šalies ekonomiką stebėsenos, vidiniame dokumente, kurio ištraukos paskelbtos trečiadienį.

Interpolo generalinis sekretorius Jurgeris Stockas dar gruodį perspėjo, kad vakcina nuo koronaviruso gali tapti „2021 metų skystuoju auksu“, prognozuodamas, kad nusikaltėliai gali bandyti perimti sandėlius ir siuntas. Kriminalinės organizacijos, turinčios ryšių sveikatos priežiūros sistemoje, taip pat gali bandyti papirkti reikiamus pareigūnus ir taip apeiti laukiančiųjų eilę.

Skelbiama, kad nusikaltėliai jau rado būdų, kaip pasinaudoti lėšomis, skirtomis padėti nuo pandemijos nukentėjusiam verslui, ir taikosi į milijardus, kuriuos Italija užsitikrino iš Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo fondo, teigiama ataskaitoje.

„Dabartiniame pandemijos etape nusikaltėliai savo interesus nukreipė į įvairias ekonomikos skatinimo priemones, administruojamas valdžios, taip pat ateityje planuojamą gauti paramą, kurią numato Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo fondas“, – nurodoma dokumente.

Organizuoto nusikalstamumo grupuotės taip pat stengiasi diversifikuoti savo veiklą, nemenkai nukentėjusią dėl su koronavirusu susijusių ribojimų, ir žvalgosi į su sveikatos priežiūra susijusius verslus, pavyzdžiui, dezinfekavimo ir laidojimo paslaugas.

Be to, grupuotės siūlo finansinę pagalbą merdėjantiems verslams, o tada perima jų turtą.

Didžiausios rizikos grupėje atsiduria ekonomikos sektoriai, „savo veiklą vykdantys nepaisant pandemijos (tai medicinos paslaugos, elektroninė prekyba, prekyba maisto produktais, dezinfekavimo ir laidojimo paslaugos)“, akcentuojama dokumente.