Šiomis priemonėmis siekiama užtikrinti, kad šalis įveiktų 10 dienų laikotarpį, per kurį mirčių ir užsikrėtimų skaičius turėtų sumažėti.

„Reikalingos visų pastangos, – žurnalistams sakė premjeras Giuseppe Conte. – Ant kortos pastatyta šalies socialinė ir ekonominė galia.“

Italijos sveikatos pareigūnai praneša, kad tiek naujų mirčių, tiek užsikrėtimo atvejų augimas sekmadienį sulėtėjo, nors jų vis tiek tebėra daug.

Sekmadienį pranešta apie 651 mirties atvejį, o šeštadienį buvo užfiksuota rekordiškai daug – 793 mirtys, tuo metu sekmadienį užregistruota 5 560 naujų užsikrėtimo atvejų – beveik tūkstančiu mažiau nei šeštadienį.

Tačiau G. Conte pabrėžė, kad dar per anksti švelninti apsaugos priemones.

„Dar nepasiekėme pačios ūmiausios infekcijos fazės, ir skaičiai augs toliau“, – sakė jis.

„Daug priklauso nuo kiekvieno iš mūsų atsakingo elgesio“, – pridūrė premjeras.

Daugiau apribojimų


Naujausias G. Conte įsakymas pasirodė po to, kai šeštadienį jis sukėlė sumaištį, liepdamas visoms „neesminėms“ gamykloms ir prekybos bendrovėms užsidaryti iki balandžio 3 dienos.

Vyriausybė paskelbė ilgą sąrašą pramonės šakų ir profesijų, kurioms bus leista toliau dirbti, įskaitant vertėjus ir kompiuterių remonto dirbtuves.

Automobilių dalių gamintojams buvo leista dirbti, tačiau plieno gamyklos buvo uždarytos. Spaudos kioskams buvo leista likti atidarytiems, bet knygynams – ne.

Italai, nusivylę nuolat besikeičiančiomis taisyklėmis, socialiniuose tinkluose pradėjo parodijuoti pareigūnus, kurie paskelbė vaizdo žinučių, kuriose grasino kalėjimu bėgiojantiems žmonėms ir skirti baudas žmonėms, vedžiojantiems šunis per toli nuo savo namų.

Pirmadienį paskelbti potvarkiai sukėlė sumaištį dėl viruso protrūkio, kurį G. Conte pavadino didžiausia grėsme Italijai po Antrojo pasaulinio karo.

Juose numatytas atskiras nurodymas, draudžiantis italams išvykti „viešosiomis ar privačiomis transporto priemonėmis iš savivaldybės, kurioje jie šiuo metu yra“.

Išimtis numatyta žmonėms, galintiems įrodyti, kad jie turi keliauti „itin skubiais darbo reikalais arba dėl sveikatos priežasčių“.

„Labai sudėtingas išbandymas“


Italų ministrai ir sveikatos ekspertai peržiūri kasdienį mirčių ir užsikrėtimų skaičių norėdami sužinoti, ar jų priemonės pasiteisino.

Jie prašė italų dviem savaitėms paaukoti savo asmenines laisves bendram labui.

Pirmieji Lombardijai – šiauriniam regionui, kuriame įsikūrusi finansų sostinė Milanas ir kuris atsidūrė epidemijos centre, – taikomi apribojimai nustojo galioti sekmadienį, o nacionaliniu mastu paskelbtų priemonių galiojimas turėtų baigtis trečiadienį.

G. Conte praėjusią savaitę nurodė, kad jam gali tekti pratęsti apribojimus neribotam laikui. Jo sprendimo laukiama vėliau šią savaitę.

„Jei visi – ir aš pabrėžiu, visi – laikysis mūsų draudimų, pirmieji išbrisime iš šio labai sunkaus išbandymo“, – pirmadienį sakė premjeras.