Joje taip pat rašoma, kad gerai aprūpintos Ukrainos pajėgos greičiausiai sugebės užkirsti kelią operatyviai reikšmingai Rusijos pažangai per numatomą Rusijos vasaros puolimą. Nepaisant to, Rusijos kariuomenė gali pasinaudoti tam tikrais pranašumais ir pokyčiais, kad šią vasarą keltų reikšmingą grėsmę Ukrainai.

Gerai aprūpintos Ukrainos pajėgos per ankstesnes plataus masto Rusijos puolamąsias operacijas neleido Rusijos pajėgoms pasiekti net taktinių laimėjimų, ir mažai tikėtina, kad Rusijos pajėgos šią vasarą surengs puolimo operaciją, kuri bus gerokai didesnė ir intensyvesnė už ankstesnes puolimo pastangas.

Anot laikraščio „Financial Times“, vienas Vakarų pareigūnas pareiškė, jog Rusijos kariuomenė tebėra neefektyvi armija, kuriai būdinga sena technika ir prastai apmokyti kariai, ir pažymėjo, kad nuo invazijos pradžios 2022 metų vasario mėnesį Rusijos kariuomenė nepatobulėjo.

Vertinant Rusijos karinį efektyvumą pagal absoliučią Rusijos pajėgų kokybę, neatsižvelgiama į tai, kaip Rusijos pajėgos išnaudoja savo laikiną santykinį pranašumą prieš Ukrainą, kad sukeltų vis didesnę įtampą Ukrainos kariams.

Rusijos kariuomenė kenčia nuo modernios ir veiksmingos technikos, kurią galėtų dislokuoti Ukrainoje, trūkumo, o bendras Rusijos formuočių ir dalinių kovinis efektyvumas toliau smunka.

Tačiau Rusijos pajėgos, keldamos ir didindamos spaudimą Ukrainos kariuomenei, iš dalies remiasi savo kiekybiniu pranašumu, kurį turi ginkluotės ir karių skaičiaus atžvilgiu, ir susitaiko su nuostoliais, kurių Ukrainos pajėgos negalėtų atlaikyti.

Rusijos akcentas masei, neatsižvelgiant į kokybę, padėjo Rusijai pasiekti taktinių laimėjimų, ypač kai dėl vėluojančios Vakarų saugumo pagalbos sumenko Ukrainos kokybiniai pranašumai prieš Rusijos pajėgas. Rusija šią vasarą taip pat greičiausiai naudosis mase, kad pasiektų taktinių pergalių net prieš gerai aprūpintas Ukrainos pajėgas.

Karas Ukrainoje

Tačiau Rusijos kliovimasis mase nėra vienintelis dalykas, kurį Rusijos kariuomenė taiko Ukrainoje – ji taip pat demonstruoja polinkį operacinėms, taktinėms bei technologinėms naujovėms bei mokymuisi, nors jis ir nėra tolygus.

Atrodo, kad Rusijos karinė vadovybė mokosi iš ankstesnių operatyvinio planavimo klaidų ir vasarą planuojamu puolimu tikriausiai bandys ištampyti ir apkrauti Ukrainos pajėgas per didesnį fronto ruožą Rytų Ukrainoje.

Rusijos pajėgos Ukrainoje taip pat reikšmingai pakeitė taktines aviacijos operacijas, pradėjusios masiškai naudoti sklandančias bombas, kurios leidžia rusų lėktuvams saugiau smogti iš tolimesnių užnugario vietų.

Šie sklandančių bombų smūgiai ir toliau išliks labai svarbūs, šią vasarą palaikant Rusijos antžemines operacijas, net jei pagerės Ukrainos oro gynybos pajėgumai, kuriuos, gavusi papildomų Vakarų oro gynybos sistemų, Ukraina galės panaudoti prieš Rusijos orlaivius.

Rusijos pajėgos ir toliau visame fronte taiko technologines naujoves, kad paremtų puolimo veiksmus, ir, panašu, kad šių inovacijų taikymo laiką planuoja taip, kad išnaudotų silpniausias Ukrainos pajėgų vietas ir pasiektų laimėjimų, kol Ukraina dar neprisitaikė prie šių Rusijos inovacijų.

Rusijos pajėgos gali panaudoti naujas technologines ar taktines inovacijas būtent vasaros puolimo pradžioje, kad atsvertų stipresnes Ukrainos galimybes atvykus JAV saugumo pagalbai. Tačiau Rusijos kariuomenė vis dar patiria daug taktinių nesėkmių, ir Ukrainos pajėgos galės jas išnaudoti, jei Rusijos karinei vadovybei ir toliau sunkiai seksis įtraukti bei įgyvendinti pokyčius taktiniu lygmeniu.

Artimiausiomis savaitėmis Ukraina galės neutralizuoti daugelį šiuo metu jai kylančių materialinių suvaržymų ir imasi veiksmų, kad artimiausiais mėnesiais sumažintų žmogiškųjų išteklių problemas, tačiau gerėjant Ukrainos pajėgumams, Rusija ir toliau sieks išnaudoti savo pranašumus. Labai tikėtina, kad artimiausiais mėnesiais Ukraina stabilizuos fronto linijas ir 2024 metų pabaigoje arba 2025 metų pradžioje galės pradėti ribotas kontrpuolimo operacijas.