Sprukdamas iš savo Mežgorjės rezidencijos, V. Janukovyčius turėjo puikiai parengtą pabėgimo planą. Skelbiama, jog nušalintas šalies vadovas išvyko kartu su keturiais sunkvežimiais, kurie visi buvo prikrauti vertingiausių jo asmeninių daiktų. Sumos ir skaičiai, kuriuos vardija dabartinė valdžia, stebina ir glumina. Pareigūnai teigia, jog prezidentas ir jo artimiausia aplinka iš Ukrainos valstybės biudžeto pasisavino mažiausiai 77,2 mlrd. grivinų (15,65 mlrd. Lt). Teisėsaugos pareigūnai išaiškino 14 bankų, per kuriuos buvęs prezidentas išplovė daugiau nei 140 mlrd. grivinų (30,91 mlrd. Lt).

Ekspertų teigimu, tikroji V. Janukovyčiaus ir jo šeimos pasivogtų lėšų suma oficialiai skelbiamus skaičius viršija mažų mažiausiai du kartus.

Buvusio Ukrainos prezidento verslo imperijos struktūra primena schemą, pagal kurią dirba Italijos mafija. Donas – pats V. Janukovyčius. Jėgos struktūroms ir teisėsaugos institucijoms sumaniai vadovavo Viktoras Pšonka, Aleksandras Jakimenka ir Viktoras Zacharčenka. Ministrų kabinetui vadovavo dar vienas saviškis – Nikolajus Azarovas. Savi valdė ir atskiras ministerijas – būtina paminėti finansų, sveikatos apsaugos ministerijas. Statytiniai buvo atsakingi ir už šalies prezidento administraciją, muitų ir mokesčių sistemas.

Kol vyresnieji užsiėmė valdžios prorektorato aprūpinimu, jaunesnieji rūpinosi finansais. Aleksandras Jaunukovyčius, Sergejus Kurčenko, Artiomas Pšonka, Aleksandras Bogatyrevas per trumpą laiką pateko į turtingiausių žmonių sąrašą ir pasidalino tarp savęs įtakos sferomis. Visa ši organizacija gavo „šeimos“ pavadinimą.

Šalyje be trukdžių funkcionavo ištisa konvertacinių centrų sistema, kuriojesukosi milijardai. Tuo tarpu Nacionalinis bankas nematė akivaizdaus vadinamųjų bankų-plovyklų egzistavimo. „Komisiniai paskutiniu metu buvo 15 proc. T. y tu išsiunti į firmos sąskaitą viena idienai vieną milijardą, ši firma sau pasilieka 150 milijonų ir grąžina tau grynais 800 miljonų“, - aiškino žurnalistas.

Vis dėlto didžiausias „šeimos“ hobis buvo verslo ir įdomios nuosavybės perėmimas. Buvo rastas prekybininkas, kuris tiesiogiai nukentėjo nuo šios „šeimos“. Vyras šiuo metu kali už nusikaltimą, kurio nepadarė. Jį pasodino už grotų atėmę viską, ką turėjo.

V. Janukovyčiaus oligarchinio klano verslu tapo ne tik valstybės finansai, bet ir teisėtvarka. Vos per paskutinius keturis mėnesius ekspertai aptiko mažiausiai 20 slaptų teisės aktų, kurie nebuvo pirimti nustatyta tvarka.

„Janukovyčiaus ir Azarovo valdžia turtėjo dėl neproporcingo biudžetinių lėšų skirstymo: tai televizijos transliacijos, komunalinis ūkis, gamyklos, kurios vėliau buvo dalinamos atitinkamoms firmoms, žemės ištekliai, kurie buvo skirstomi praktiškai be konkursų „šeimos“ patikėtiniams“, - pasakojo Politinių tyrimų ir analitikos centro direktorius Viktoras Taranas.