Remiantis ligšioliniais konservatorių vyriausybės planais, nutraukti nėštumą moteris būtų galėjusi tik išprievartavimo atveju arba kilus rimtam pavojui jos pačios sveikatai. Ši iniciatyva sulaukė didelio gyventojų pasipriešinimo. Kritikai kaltino vyriausybę grąžinant šalį 40 metų atgal.

Ir pasipriešinimas suveikė. "Mes negalime priimti įstatymo, kuris bus pakeistas per 30 sekundžių, kai į valdžią ateis nauja vyriausybė, - Madride pareiškė ministras pirmininkas Marianas Rajoy. - Tai vienintelis protingas sprendimas".

Dabar įstatymas bus pakeistas tik tiek, kad nepilnametės ateityje prieš nutraukdamos nėštumą vėl turės gauti tėvų sutikimą. Tuo tarpu abortai per pirmąsias 14 nėštumo savaičių bus leidžiami. Išimtinas atvejais nutraukti nėštumą bus galima ir iki 22 savaitės. Visa tai numatė 2010-aisiais pirmtakės socialistų vyriausybės palaimintas įstatymas. Iki 1985 metų abortai Ispanijoje buvo visiškai draudžiami.

Liaudies partija (PP) prieš 2011 metais vykusius parlamento rinkimus žadėjo sugriežtinti Abortų įstatymą. Tokius planus parėmė Katalikų bažnyčia. Tačiau ir partijos viduje planai buvo vertinami prieštaringai.

Dėl abortų reformos atidėjimo atsistatydino teisingumo ministras

Ispanijos teisingumo ministras Alberto Ruiz-Gallardonas Jimenesas  antradienį paskelbė atsistatydinąs, kai jo vyriausybė nutarė atsisakyti prieštaringai vertinto jo kuruoto plano apriboti moterų teises į abortus.

„Aš nusprendžiau pasitraukti ne tik iš teisingumo ministerijos, bet ir iš politikos“, – pasakė jis per spaudos konferenciją, praėjus kelioms valandoms nuo premjero Mariano Rajoy pranešimo, kad šios reformos atsisakoma.