Vis dėlto tarp jų tikriausiai nebus buvusio Katalonijos prezidento Carleso Puigdemonto: šiuo metu jis yra Briuselyje ir, anot jo advokato, nesutinka stoti prieš teismą.

„Jis nevyks į Madridą, o aš pasiūliau apklausti jį čia, Belgijoje“, – trečiadienį Ispanijos televizijai TV3 sakė teisininkas Paulis Bekaertas.

Apklausa Madride veikiančiame Nacionaliniame Teisme, nagrinėjančiame svarbias baudžiamąsias bylas, prasidėjo 9 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku ir tęstis penktadienį.

Teisėjas nori apklausti C. Puigdemontą ir 13 kitų buvusių pareigūnų dėl jų pastangų užtikrinti Katalonijos nepriklausomybę, sukėlusių Ispanijoje didžiausią per kelis dešimtmečius politinę krizę.

Po spalio 1-ąją surengto draudžiamo referendumo dėl nepriklausomybės, Ispanijos policijos nesėkmingai mėginto sustabdyti šiurkščiais veiksmais, praeitą penktadienį Katalonijos parlamentas oficialiai paskelbė regiono suverenumą.

Vėliau tą pačią dieną Ispanijos premjero Mariano Rajoy vyriausybė atstatydino regiono vyriausybę ir įvedė tiesioginį valdymą šiame turtingame rytiniame regione, turėjusiame dalinę autonomiją.

Maištas ir antivyriausybinė veikla

Pirmadienį Ispanijos vyriausiasis prokuroras pareiškė sieksiantis, kad minėtiems 14 separatistų būtų pareikšti kaltinimai maištu, antivyriausybine veikla ir netinkamu viešųjų lėšų naudojimu. Už sunkiausią iš įtariamų nusikaltimų – maišto kurstymą – gali būti skirta iki 30 metų laisvės atėmimo.

Katalonijos parlamento pirmininkė Carme Forcadell ir penki parlamento deputatai taip pat bus apklausti dėl tokių pačių įtariamų nusikaltimų – tik jie stos prieš Aukščiausiojo Teismo teisėją.

Kol kas neaišku, kiek iš jų atvyks į posėdžius.

54 metų C. Puigdemontas teigė, kad šie kaltinimai yra politiškai motyvuoti. Antradienį jis sakė liksiantis Briuselyje, kol bus suteikta garantijų, kad bet koks teismo procesas bus nešališkas.

Atstatydintas lyderis savo pareiškime pridūrė, kad sutelktomis pastangomis stengiamasi suskaldyti jo vyriausybę.

Kai kurie jos nariai kalbės nacionalinei auditorijai, kad „pasmerktų Ispanijos teisėtvarkos užmojus persekioti politines idėjas“, o kiti „liks Briuselyje, kad pasmerktų šį politinį procesą tarptautinės bendrijos akivaizdoje“, rašė C. Puigdemontas.

C. Puigdemontas tebėra daugelio palaikomas Katalonijoje, kurios žmonės labai didžiuojasi savo savita kalba ir kultūra.

Barselonoje 60-metė pardavimų vadybininkė Maria Angels Selgas sakė tebelaikanti C. Puigdemontą Katalonijos prezidentu.

„Jeigu jie jį pažemins – taip pat pažemins daugiau kaip 2 mln. katalonų, referendume balsavusių „Taip“, – naujienų agentūrai AFP sakė moteris.

Trečiadienį keli šimtai separatistų šalininkų palydėjo asmenis, turinčius stoti prieš teismą Madride, į pagrindinę Barselonos traukinių stotį. Demonstrantai skandavo „Laisvė!“ ir „Jūs nesate vieni“.

Žiniasklaidos karas

Tačiau katalonai vis dar labai nesutaria dėl nepriklausomybės, rodo apklausos.

Tarptautinė bendrija tvirtai parėmė M. Rajoy, o netikrumas dėl Katalonijos ateities paskatino daug kompanijų savo registruotas būstines iš šio regiono perkelti kitur.

Be to, esama ženklų, kad didėja nesutarimai ir separatistų stovykloje, kur daugelis yra nepatenkinti C. Puigdemontu ir tuo, kaip jis tvarkosi su situacija.

Katalonijos parlamento deputatas Joanas Josepas Nuetas, kuris turi stoti prieš Aukščiausiąjį Teismą, trečiadienį sakė, jog C. Puigdemonto nepasirodymas kelia pavojų, kad atvykusiems bus skirtas kardomasis areštas.

„(Katalonijos) prezidento ir vyriausybės laikysena pastarosiomis dienomis buvo tikrai absurdiška, sugebėjusi sukurti tik dar daugiau maišaties“, – radijui „Catalunya Radio“ sakė J. J. Nuetas.

Politologas iš Madrido Fernando Vallespinas sakė manantis, kad C. Puigdemontas, buvęs žurnalistas, „yra labiau suinteresuotas žiniasklaidos dėmesiu nei pabėgimu nuo teisingumo“.

„Tai žiniasklaidos karas. Tikslas buvo pabandyti pavaizduoti Ispanijos valstybę kaip valstybę engėją ir Puigdemontui reikia teikti peno šiam naratyvui“, – sakė jis.

M. Rajoy gruodžio 21 dieną paskelbė pirmalaikius Katalonijos parlamento rinkimus. C. Puigdemontas sakė, kad „gerbs“ jų rezultatus ir paragino Madridą padaryti tą patį.