Ispanijos vyriausybė iki šiol sakydavo, kad jai nežinoma, ar šalies piliečiai buvo šnipinėjami NSA, kuri kaltinama rinkusi duomenis apie dešimtis tūkstančių pokalbių telefonu Prancūzijoje ir sekusi Vokietijos kanclerės Angelos Merkel mobilųjį telefoną.

Penktadienį Ispanija nepritarė Vokietijos raginimui, kad 28 Europos Sąjungos (ES) šalys siektų „nešnipinėjimo sutarties“, panašios į susitarimą, kurio atskirai siekia Berlynas ir Paryžius. Tačiau Ispanijos premjeras Mariano Rajoy sakė, kad jo šalis siekia gauti daugiau informacijos.

Dienraštis „El Mundo“ pirmadienį paskelbė diagramą, esą pateiktą viename NSA dokumente, rodančią, jog nuo praeitų metų gruodžio 10-osios iki šių metų sausio 8-osios agentūra šnipinėjo 60,5 mln. telefoninių pokalbių Ispanijoje.

Laikraštis nurodė sudaręs sutartį su Brazilijoje dirbančiu žurnalistu Glennu Greenwaldu, kuris bendradarbiavo ir su kitais žiniasklaidos kanalais, teikdamas jiems E.Snowdeno nutekintą informaciją. „El Mundo“ susitarė, kad jam bus perduoti dokumentai, susiję su Ispanija.

Dienraštis rašo, kad per šią sekimo operaciją veikiausiai nebuvo analizuojamas pokalbių turinys – tik trukmė ir pašnekovų buvimo vieta.

Ispanijos valstybės sekretorius Europos reikalams ir JAV ambasadorius Ispanijoje pirmadienį suplanavo susitikti, kai M.Rajoy penktadienį pareiškė sieksiantis gauti iš Amerikos pasiuntinio daugiau detalių šia tema.

„Kai turėsime informaciją, pažiūrėsime, ar dėtis prie to, ką yra nuveikusios Prancūzija ir Vokietija“, – M.Rajoy penktadienį sakė per spaudos konferenciją Briuselyje.

„Tačiau tai ne sprendimai, susiję su Europos Sąjunga, o klausimai, susiję su šalių narių nacionaliniu saugumu ir išskirtine atsakomybe, – aiškino jis. – Prancūzija ir Vokietija nusprendė elgtis vienaip, o kiti iš mūsų gali nuspręsti daryti tą patį arba kažką kita.“

E.Snowdenas šiuo metu gyvena Rusijoje, nepasiekiamas Jungtinėms Valstijoms, kurios nori jį susigrąžinti ir suimti.