Vyriausybė buvo priversta grįžti tuo pačiu keliu ir vėl atnaujinti saugumo priemones. Tai privertė Nyderlandų ministrą pirmininką Marką Rutte atsiprašyti ir ankstesnį žingsnį pavadinti „sprendimo klaida“.

Naktiniai klubai vėl buvo uždaryti bent iki rugpjūčio 13 dienos, o barams leidžiama dirbti tik iki vidurnakčio.

Per pastarąją savaitę COVID-19 buvo nustatytas beveik 52 tūkst. žmonių, o tai yra daugiau kaip 500 proc. išaugęs rodiklis.

Pareigūnai teigia, kad iš tų atvejų, kurių pirminį šaltinį pavyko atsekti, 37 proc. žmonių apsikrėtė tokiose svetingumo vietose kaip barai ar klubai.

Per pastarąją savaitę 11 proc. padidėjo ir į ligonines guldomų COVID-19 pacientų – jų iš viso buvo 60.

Ministro pirmininko atsiprašymas

Markas Rutte teigė, jog apgailestauja dėl nevykusio savo vyriausybės sprendimo, kai vos per dvi savaites infekcijų skaičius nuo kelių šimtų šoktelėjo iki daugiau kaip 9 tūkst.

Laikinai ministro pirmininko pareigas einantis M. Rutte pirmadienį pripažino, kad Nyderlandų vyriausybė padarė klaidą, panaikindama daugumą apribojimų.

Vienos dienos COVID-19 infekcijų skaičiui pasiekus kalendorinių metų rekordą, penktadienį Nyderlandų vyriausybė buvo priversta grąžinti virtinę saugumo priemonių, tarp jų vėl uždaryti naktinius klubus ir uždrausti didesnius renginius.

Kiek anksčiau M. Rutte gynė sprendimą atlaisvinti apribojimus, teigdamas, kad tai buvo „logiškas žingsnis“, ir atsisakė prisiimti kaltę dėl savo vyriausybės klaidos.

„Prastas sprendimas“

M. Rutte ir sveikatos ministras Hugo de Jonge sutiko, kad apribojimai buvo atšaukti pernelyg greitai.

„Paaiškėjo, kad tai, kas, mūsų nuomone, turėjo būti įmanoma, praktikoje nėra įmanoma, – pirmadienį žurnalistams sakė M. Rutte. – Mes priėmėme prastą sprendimą, dėl kurio gailimės ir dėl kurio atsiprašome“.

Laikinai sveikatos ministro pareigas einantis Hugo de Jonge pažymėjo, kad „delta variantas, žinoma, pagreitino infekcijų šuolį. Tai, deja, galima pamatyti jau po laiko“.

Markas Rutte

Iki tol Nyderlanduose mažėjo tiek naujų COVID-19 atvejų, tiek į ligonines guldomų pacientų skaičius. Tai paskatino vyriausybę atlaisvinti apribojimus. Naktiniai klubai galėjo atsiverti pirmą kartą per daugiau kaip vienerius metus.

Daugiausia jauni žmonės, mažai patenkančių į ligonines

Praėjusią savaitę parlamentui skirtame laiške Olandijos protrūkio valdymo komanda (Outbreak Management Team, OMT) teigė, kad „naujausias atvejų šuolis buvo spartesnis, negu buvo galima numatyti“.

„Pastaruoju metu stebime eksponentiškai didėjantį infekcijų skaičių, ypač tarp 18 – 25 metų žmonių“, – pažymėjo OMT, pridurdama, kad koronavirusu dažniausiai apsikrečiama naktiniuose klubuose ir kitose svetingumo sektoriaus įstaigose.

Tačiau, anot OMT, už šios amžiaus grupės ribų akivaizdaus infekcijų augimo nėra, o į ligonines guldomų COVID-19 pacientų skaičius ryškiai neišaugo.

Pastarosiomis savaitėmis tūkstančiai jaunų žmonių rikiavosi į eiles, kad pasidarytų COVID-19 testą, nes viešojo maitinimo įstaigos ir naktiniai klubai įleido tik tuos asmenis, kurie turėdavo neigiamą testo atsakymą arba įrodymą, jog yra pasiskiepiję.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)