Pasak ISW ekspertų, M. Fomino biografija ir elgesys yra panašus į „Vagner“ įkūrėjo Jevgenijaus Prigožino, nes abu šie asmenys tapo garsiais ultranacionalistais.

Kadangi vis daugiau rusų baruose aptarinėja karo eigą, Rusijos valdininkai M. Fomino nužudymo faktą gali panaudoti kaip būdą autocenzūrai sustiprinti.

ISW anksčiau minėjo, kad kovo mėnesį Federalinė saugumo tarnyba (FSB) surengė reidų Maskvos ir Sankt Peterburgo baruose, remdamasi kaltinimais, kad tuose baruose lankęsi asmenys teikė finansinę pagalbą Ukrainos pajėgoms ir įtraukė nepilnamečius į „antisocialią veiklą“.

Vasario 28 d. V. Putinas liepė FSB sustiprinti kontržvalgybos priemones ir kovą su proukrainietiškos ideologijos sklaida. Būtent šiuo įsakymu buvo remiamasi išvaikant susirinkusiuosius Maskvos ir Sankt Peterburgo baruose. Su „Vagner“ siejamas judėjimas „Kiber Z frontas“ ne vieną mėnesį inicijuoja diskusijas apie karą J. Prigožinui priklausančiuose baruose. Gali būti, kad M. Fomino nužudymas atbaidys žmones nuo dalyvavimo panašiuose susibūrimuose. Taip pat šis išpuolis gali būti bandymas įbauginti kitus su „Vagner“ siejamus karo tinklaraštininkus.

Po nužudymo jau didėja praraja tarp Rusijos karo tinklaraštininkų, o tai galiausiai gali pasitarnauti Kremliaus siekiams konsoliduoti informacinės erdvės kontrolę. Garsūs Rusijos karo tinklaraštininkai atskleidė smulkesnio karo tinklaraštininko, skelbiančio informaciją slapyvardžiu „MoscowCalling“, tapatybę. Jis pajuokavo, kad su M. Fomino žmogžudyste siejama moteris yra Dugina.

Karo tinklaraštininkai pareiškė, kad Maskvoje gyvenantis buvęs „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) kovotojas Andrejus Kuršinas kaltina Rusiją įvykdžius karo nusikaltimų Ukrainoje, prisidengęs slapyvardžiu „MoscowCalling“.

Anot karo tinklaraštininkų, FSB nesugebėjo sukliudyti tokiems karo tinklaraštininkams kaip A. Kuršinas kurstyti antivyriausybinių nuotaikų internete ir leido Ukrainos žvalgybai surengti išpuolių Rusijoje. Karo tinklaraštininkai taip pat paragino suimti ir mirties bausme nubausti kitus karo tinklaraštininkus, kurie išsakė panašių nuomonių apie V. Putiną, jo režimą ir karo eigą. Kremlius gali pasinaudoti tokia nesantaika, kad pateisintų kai kurių karo tinklaraštininkų, atvirai kritikuojančių V. Putiną, cenzūrą.

Iš Rusijos opozicionieriaus – mįslinga užuomina

Rusijos opozicionierius, buvęs Dūmos deputatas Ilja Ponomariovas, duodamas komentarą projektui „SOTA“, užsiminė, kad pažįsta Vladleno Tatarskio slapyvardžiu žinomo propagandisto žudikus. „Komentaras bus rytoj, kai gausime oficialią šį veiksmą įgyvendinusios grupės poziciją“, – sekmadienį sakė jis.

Anksčiau I. Ponomariovas buvo prisiėmęs atsakomybę ir už pagalbą Darjos Duginos žudikams.

„Belllingcat“ vadovas Christo Grozevas pabrėžė, kad Tatarskis buvo žinomas dėl kai kurių „itin radikalių pareiškimų“. Tai buvo Rusijos karinių pajėgų menkinimas ir „Vagner“ samdinių liaupsinimas, „Sky News“ sakė Ch. Grozevas.

„Šiuo metu niekas nėra aišku. Gali būti, kad tai buvo Ukrainos operacija. Taip pat tai galėjo būti Rusijos saugumo tarnybų operacija atlikta „netikros vėliavos“ operacija, kuria siekiama įtvirtinti karines
nuotaikas Rusijoje“, – kalbėjo Ch. Grozevas.

Rusija kaltina Ukrainą ir Navalno „agentus“

Rusijos tyrėjai pirmadienį pranešė, kad sulaikė įtariamąją dėl sprogimo. „Darja Trepova buvo sulaikyta įtariant ją prisidėjus prie sprogimo kavinėje Sankt Peterburge“, – po sekmadienį įvykdyto išpuolio „Telegram“ pranešė Rusijos tyrimų komitetas.

Darja Trepova

Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad D. Trepova anksčiau buvo sulaikyta 10-čiai dienų už tai, kad dalyvavo nesankcionuotoje demonstracijoje praėjusių metų vasarį, Rusijai pradėjus invaziją Ukrainoje.

Vidaus reikalų ministerijos interneto svetainėje rašoma, kad D. Trepovai 26 metai, ji gimė Sankt Peterburge ir yra Rusijos pilietė.

Rusijos antiteroristinių tyrimų tyrėjai apkaltino Ukrainos saugumo tarnybas ir su opozicijos lyderiu Aleksejumi Navalnu susijusius „agentus“ prisidėjus prie bombos sprogimo, per kurį žuvo Rusijos karo tinklaraštininkas.

„Teroristinį išpuolį suplanavo Ukrainos saugumo tarnybos, padedant agentams, dirbantiems su vadinamuoju Kovos su korupcija fondu“, – pareiškė Rusijos kovos su terorizmu komitetas, turėdamas omenyje A. Navalno organizaciją.

Sekmadienį per sprogimą žuvo žinomas tinklaraštininkas Vladlenas Tatarskis, kuris palaikė Rusiją ir jos vadinamąją specialiąją karinę operaciją Ukrainoje, bet taip pat kritikavo Rusijos kariuomenę.

Pranešama, kad V. Tatarskis žuvo gavęs dovanų statulėlę, kurioje buvo įtaisytas sprogstamasis užtaisas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją