Alla Podavalenko yra gydytoja epidemiologė ir Charkivo medicinos akademijos profesorė. Ji gyvena Charkivo mieste, kur visą pirmadienį vyksta įnirtingi mūšiai.

– Papasakokite, prašau, kokia šiuo metu padėtis Charkive?

– Mūsų namas stovi Charkivo centre, bet mūsų langai žvelgia ne į centro pusę. Namas labai didelis, todėl sprogimus girdime tik kažkur toli. Mūsų gatvė eina lygiagrečiai centrinei Kločkivskos gatvei, kuri driekiasi per visą Charkivo miestą. Kločkivskos gatvėje nugriaudėjo didelis sprogimas, kurį visi girdėjome. Tačiau mūsų langai žvelgia į kitą pusę, todėl nenukentėjome. Dar vienas labai didelis sprogimas šiandien nugriaudėjo prie Botanikos sodo.

Iki šiol priešai nuolat apšaudė Šiaurės Saltivką, Charkivo traktorių gamyklos rajoną, 602-ąjį mikrorajoną. Gerai žinau padėtį Saltivkoje, nes ten dirbu – ten įsikūrusi mūsų akademija. Ten nuolat apšaudomi mūsų bendrabučiai, žmonės kas 3-4 valandas turi leistis į slėptuves. Taip pat apšaudoma Cholodnaja Gora, Akademiko Pavlovo gatvės rajonas, Charkivo traktorių gamykla. Šaudoma kažkur nuo aplinkelio, iš Rusijos pusės.

Šiuo metu nežinau, kas tai per bombardavimas – ar šūviai iš tankų, ar raketos. Šiandien paaiškėjo, kad miestas buvo apšaudomas iš sistemų „Grad“.

Saltivkoje gyvena mano artimieji, ir jie spėja, kad „Gradus“ pastato kažkur miesto pakraštyje ir iš jų tiesiog pila ugnį.

Tankai taip pat įvažiavo į Charkivo srities Gorochovatkos ir Pidvisokės kaimus ir stovi ten antrą dieną. Girdėjau, kad jie įvažiavo į kiemus pas žmones ir ten stovi – mūsų kariai veikiausiai negali jų sunaikinti, nes nenori subombarduoti kaimo. Man sakė, kad tankai ten stovi jau antrą dieną. Tačiau tiksli situacija šiuo metu nežinoma.

– Kaip žmonės gyvena mieste, kuriam nuolat gresia apšaudymo pavojus? Ar jie nuolat tūno namuose, ar slėptuvėse?

– Žinoma, jei kažkas turi maisto atsargų, gaminasi iš to, ką turi, ir lieka namuose. O jei šeimoje yra mažų vaikų, tenka išeiti ko nors nusipirkti. Taip viename automobilyje žuvo žmonės, o vienai moteriai buvo nuplėštos kojos – ji stovėjo eilėje prie gyvūnų prekių parduotuvės.

Tačiau noriu pažymėti, kad mieste visiškai nesijaučia jokios panikos. Reguliariai leidžiamės į slėptuves – maždaug 3-4 kartus per dieną. Mūsų namas yra naujos statybos, todėl turime požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, kur gali sutilpti daug žmonių.

Charkivas

Taip pat norėčiau pasakyti, kad metro – ne visose stotyse, bet daugumoje – mūsų valdžia puikiai padirbėjo. Į metro buvo atvaryti vagonai – tiesa, kai kuriose stotyse jų nebuvo – žmonėms buvo užleistos visos tarnybinės patalpos, suteikta galimybė naudotis šaldytuvais, mikrobangų krosnelėmis, elektriniais virduliais. Į jas ypač kviečiami žmonės su mažais vaikais, kūdikiais – jie gali naudotis tarnybinėmis patalpomis. Mano giminaičiai pirmas dvi naktis taip pat praleido Cholodnaja Gora metro, ten jie gavo visą reikalingą pagalbą.

– Kokios apskritai tvyro nuotaikos mieste?

Nėra jokios panikos. Visi yra supratingi ir pasiryžę ginti savo miestą. Esant reikalui, visi yra pasiruošę išlįsti iš slėptuvių ir pastoti kelią rusų tankams.

Aš taip pat klausinėju, kur, kam, kuo padėti. Aš pati esu pensinio amžiaus, bet esu gydytoja ir galiu padėti, jeigu kam nors reikia pagalbos. Galiu paruošti ir Molotovo kokteilius – turime butelius, viską turime, kad apgintume savo miestą.

Visi yra įsitempę, bet viskas ramu, panikos nėra.

Pažįstu daug gydytojų iš kitų Ukrainos sričių – nuolat palaikome ryšį su Ochtyrka, su Chersono sritimi, su Charkivo sritimi, žinoma. Ir tie žmonės, kurie iš pradžių Rusijos atžvilgiu dar buvo nusiteikę daugiau ar mažiau teigiamai, dabar mūsų kaimynei nejaučia nieko pozityvaus.

Charkivas


Žuvo šeima su vaikais

Charkive po rusų atpuolio pirmadienį žuvo 9 žmonės, tarp jų – šeima su trimis vaikais, dar 37 žmonės buvo sužeisti.

Tokius skaičius pateikė Charkivo meras Igoris Terekovas. Jis apie tai pranešė savo vaizdo pranešime, kurį Charkivo miesto taryba paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“.

„Pirmą kartą per savo ilgą istoriją Charkivo miestas tai patyrė. Sviediniai, kurie smogė namams, žudė ir žaloja nekaltus civilius gyventojus. Charkivo miestas dar nepažinojo tokio sunaikinimo“, – sakė A. Terechovas.

„Tik šiandien [pirmadienį] yra 37 sužeisti, tarp jų 3 vaikai. Žmonės išėjo iš slėptuvės, keturi žmonės, atsinešti vandens, ir mirė. Automobilyje buvo sudeginta šeima, du suaugusieji ir trys vaikai. Tai tikrai siaubas“, – baisėjosi A. Terechovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją