„Raginame ES neiti šiuo klaidingu keliu. Kitaip Kinija imsis ryžtingų veiksmų, kad apsaugotų savo teisėtas ir įstatymais nustatytas teises bei interesus“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Jis reagavo į laikraštyje „The Financial Times“ paskelbtą straipsnį apie naujas ES priemones, skirtas nubausti Rusiją už tebesitęsiančią invaziją į Ukrainą.

„Financial Times“ praneša, kad Europos Komisija pasiūlė įvesti sankcijas septynioms Kinijos kompanijoms, kaltinamoms pardavus įrangą, kuri galėjo būti panaudota Rusijos karinėje ginkluotėje.

Šios kompanijos, iš kurių keletui JAV jau yra pritaikiusi sankcijas, įtrauktos į sankcijų pasiūlymą, kurį Europos šalys aptars vėliau šią savaitę, teigiama pirmadienį paskelbtame FT pranešime.

Pasak pranešimo, į siūlomą sankcijų sąrašą įtrauktos žemyninėje Kinijoje įsikūrusios kompanijos „3HC Semiconductors“ ir „King-Pai Technology“, taip pat Honkonge veikiančios „Sinno Electronics“ ir „Sigma Technology“. Norint, kad sankcijų sąrašas turėtų galios, jam turės vienbalsiai pritarti 27 Europos Sąjungos valstybės narės, pažymima pranešime.

Pranešime nurodoma, kad kompiuterinių lustų gamintoja 3HC buvo apkaltinta bandymu apeiti eksporto kontrolę ir įsigyti JAV pagamintų prekių, skirtų Rusijos karinei ar gynybos pramonės bazei paremti. Taip pat siūloma taikyti sankcijas kelioms Irano kompanijoms, gaminančioms ir Rusijai tiekiančioms bepiločius orlaivius, bei išplėsti draudžiamo eksporto į Rusiją sąrašą.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wangas Wenbinas pareiškė, kad jo šalies ekonominė prekyba su Rusija yra „visiškai teisėta“.

„Jei jūsų minimi pranešimai yra teisingi, ES veiksmai smarkiai pakenks Kinijos ir ES tarpusavio pasitikėjimui ir bendradarbiavimui bei pagilins pasaulio susiskaldymą ir susipriešinimą“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)