Netrukus po to, kai E. Macronas pareiškė, kad gali aplankyti Rusiją ieškoti diplomatinio sprendimo, Prancūzijos lyderis ir J. Bidenas kalbėdami telefonu „patvirtino remiantys Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, nurodė Baltieji rūmai.

Jie taip pat apžvelgė „nuolatinį diplomatijos koordinavimą ir pasirengimą primesti Rusijai greitas ir dideles ekonomines išlaidas, jei ji toliau įsiveržtų į Ukrainą“, sakoma pareiškime.

„Prezidentas Bidenas ir prezidentas Macronas susitarė, kad jų komandos palaikys glaudų ryšį, įskaitant konsultacijas su NATO sąjungininkais ir ES partneriais, dėl mūsų koordinuoto ir visapusiško požiūrio į šių problemų valdymą“, – nurodoma pareiškime.

E. Macronas taip pat sakė palaikysiantis kontaktus su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu bei Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu.

„Nieko neatmetu“, – sakė prezidentas žurnalistams trečiadienį, lankydamasis Turkueno mieste šiaurės Prancūzijoje, komentuodamas galimybę vykti į Rusiją ieškoti diplomatinio krizės sprendimo.

„Svarbiausia yra tęsti europinį koordinavimą ir tęsti bendravimą tiek su prezidentu Putinu, tiek su prezidentu Zelenskiu“, – teigė jis.

„Priklausomai nuo mūsų diskusijų eigos artimiausiomis valandomis, neatmetu jokios iniciatyvos ar kelionės“, – sakė E. Macronas.

Rusija netoli Ukrainos sutelkė daugiau kaip 100 tūkst. karių ir daug sunkiosios karinės technikos, taip pat reikalauja užkirsti tokioms šalims kaip Ukraina ir Sakartvelas galimybę tapti Aljanso narėmis ir sumažinti Rytų Europoje dislokuotas pajėgas.

Blokas tvirtina nesiderėsiantis dėl savo „pagrindinių principų“, tokių kaip visų NATO sąjungininkių gynyba ir valstybių partnerių laisvas pasirinkimas.

Kremlius tikina neplanuojantis surengti naujo įsiveržimo, nors prieš beveik aštuonerius metus aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

„Esu labai susirūpinęs dėl padėties ten“, – Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrų susitikimo kuluaruose sakė Prancūzijos prezidentas.

„Mano prioritetas Ukrainos klausimu ir kalbant apie dialogą su Rusija yra deeskalavimas ir rasti politines sąlygas išeičiai iš krizės“, – kalbėjo jis.

E. Macronas šią savaitę pareiškė, kad Rusija regione elgiasi kaip „disbalanso galia“, tačiau taip pat aiškiai pasakė, kad yra pasirengęs dialogui su Maskva siekiant deeskaluoti padėtį.

Prancūzijos prezidentas pastaraisiais metais tvirtino, kad Europa turi išlaikyti atvirus kanalus kalbėtis su Rusija.

Jis tvirtino, kad „reiklus dialogas“ yra geresnis variantas už atvirą konfrontaciją su Maskva greitai besikeičiančiame pasaulyje, kuriame dominuoja Kinijos iškilimas.

Pastarosiomis dienomis jis ne kartą kalbėjosi su V. Putinu telefonu, o Prancūzijos pareigūnai dėl Rusijos karinių veiksmų tikimybės laikosi šiek tiek švelnesnio tono nei kai kurie NATO kolegos.

Vėliau prezidentūra pareiškė, kad E. Macronas ketvirtadienio vakarą vėl kalbėsis su V. Putinu.