M. Nili yra tarp keliolikos advokatų, suimtų slopinant Irane protestus, išprovokuotus 22 metų Mahsos Amini mirties.

Revoliucinės gvardijos žvalgybos agentai M. Nili sulaikė pirmadienį vakare, Teherano Mehrabado tarptautiniame oro uoste, o vėliau atliko kratą jo motinos namuose ir jį sulaikė, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Fatemeh Nili).

Jo areštą tviteryje patvirtino ir kitas garsus advokatas, Saeidas Dehghanas, tikriausiai esantis užsienyje.

M. Nili buvo vienas iš nedaugelio žmonių, teikusių piliečiams vilties protestuojant prieš politinę sistemą ir Revoliucinę gvardiją, „laikančią save įstatymu“, sakė S. Dehghanas.

Kilus protestams po M. Amini mirties rugsėjo 16 dieną, saugumo pajėgos vykdo didelę areštų kampaniją ir jau sulaikė daug menininkų, disidentų, žurnalistų ir advokatų.

M. Amini mirė trys dienos po to, kai ją, areštuotą liūdnai pagarsėjusios Teherano dorovės policijos, ištiko koma. Mergina buvo areštuota todėl, kad esą pažeidė griežtą, šariatu pagrįstą Irano moterų aprangos kodą.

Saugumo pajėgos, įskaitant Revoliucinę gvardiją, slopindamos dėl M. Amini mirties kilusį ir moterų vadovaujamą protestų judėjimą, nužudė mažiausiai 186 žmones, nurodo Norvegijoje įsikūrusi Irano žmogaus teisių grupė (IHR).

Dar mažiausiai 118 žmonių žuvo per atskirus, nuo rugsėjo 30-osios vykstančius protestus pietrytinėje Sistano ir Beludžistano provincijoje, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai sunitai.

Buvo areštuota tūkstančiai žmonių, tarp jų keliolika advokatų, gynusių anksčiau sulaikytus asmenis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją