"Parlamento nacionalinio saugumo ir užsienio politikos komitetas parengė įstatymo projektą uždrausti juo plaukti tanklaiviams, gabenantiems naftą į šalis, kurios įvedė sankcijas Iranui. Įstatymo projektas yra atsakas į Europos Sąjungos sankcijas, paskelbtas Irano Islamo Respublikai", - pranešė komiteto dalyvis.

Pasak jo, įstatymo projektą pasirašė 100 iš 290 šiitiškos respublikos parlamentarų. Jis nepaaiškino, kaip Iranas nustatys kiekvieno tanklaivio, plaukiančio Ormūzo sąsiauriu, maršrutą.

Jeigu parlamentas patvirtins įstatymo projektą, jis turės gauti Revoliucijos sargybinių tarybos, turinčios veto teisę, pritarimą.

Pernai Ormūzo sąsiauriu buvo pergabenta maždaug 17 mln. barelių naftos per parą iš Saudo Arabijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Kuveito ir Irako, taip pat beveik visos suskystintos dujos iš Kataro.

Saudo Arabija - didžiausia pasaulyje naftos eksportuotoja - iš anksto parengė atsarginį tiekimo maršrutą - paleido anksčiau sustabdytą naftotiekį, kuris leis pasiimti naftą iš terminalų Raudonojoje jūroje.

JAV, kurių Penktasis laivynas patruliuoja Ormūzo sąsiaurį, nusiuntė ten dar keturis minų tralerius, kai Irano gynybos ministerija vėl pagrasino uždaryti sąsiaurį.

Draudimas tiekti Irano naftą į Europos Sąjungą įsigaliojo nuo liepos 1 dienos.