„Nemanau, kad mums prireiks tiek laiko, kiek prireikė J. Bideno administracijai“, – sakė S. Khatibzadeh, kalbėdamas apie JAV diplomatus, kurie prezidentaujant Joe Bidenui netiesiogiai jungiasi prie derybų Vienoje.

„[Prezidento] Ebrahimo Raisi vyriausybė valdžioje yra mažiau nei 55 dienas... Nemanau, kad [deryboms atnaujinti] reikės net 90 dienų“, – sakė jis. Atstovas nurodė, kad derybų atnaujinimo galima būtų tikėtis antrąją lapkričio savaitę.

Apie galimą sugrįžimo prie derybų stalo datą Iranas užsiminė pirmą kartą.

Pagal 2015 metais Teherano ir pasaulio galingųjų valstybių sudarytą branduolinį susitarimą Iranas įsipareigojo leisti JT vykdyti griežtą jo branduolinės programos kontrolę mainais į sankcijų sušvelninimą.

2018 metais tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai išvedė savo šalį iš šio susitarimo ir grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas nuo 2019 metų palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą susitarimą.

Vienoje prasidėjusios derybos dėl susitarimo atnaujinimo yra įstrigusios nuo birželio, kai Irano naujuoju prezidentu buvo išrinktas ultrakonservatorius E. Raisi, prezidento pareigas einantis nuo rugpjūčio.

Sausį į Baltuosius rūmus atėjęs J. Bidenas leido suprasti, kad JAV nori sugrįžti prie susitarimo, ir balandį Vienoje prasidėjo vėliau įstrigusios derybos.

Derybose dalyvauja Iranas ir likusios susitarimo šalys – Kinija, Rusija, Prancūzija, Jungtinė Karalystė ir Vokietija. JAV tiesiogiai jose nedalyvauja.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją