Iranas ir Izraelis yra nesutaikomi priešininkai, o Bahreinas – viena keturių arabų valstybių, normalizavusių santykius su Izraeliu per pastaruosius metus.

Sunitų dinastijos valdomas Bahreinas susiduria su karalystės šiitų didelės bendruomenės keliamais neramumais, dėl kurių kurstymo nuolat kaltina šiitišką Iraną. Teheranas tokius kaltinimus atmeta.

„Bahreino lyderių gėdingas Jeruzalę okupavusio režimo priėmimas“ įvyko „prieš Bahreino žmonių valią“, – sakoma Irano užsienio reikalų ministerijos atstovo Saeedo Khatibzadeh pareiškime.

Šis pareiškimas nuskambėjo Izraelio užsienio reikalų ministrui Yairui Lapidui ketvirtadienį Bahreine atidarius savo šalies ambasadą. Pirmasis Izraelio ministro vizitas šioje Persijos įlankos karalystėje surengtas pernai žydų valstybei pasirašius vadinamuosius Abraomo susitarimus dėl ryšių su keliomis arabiškomis šalimis normalizavimo.

Y. Lapidas taip pat susitiko su Bahreino karaliumi Hamadu bin Isa al Khalifa. Izraelio žiniasklaida šį susitikimą pavadino pirmu viešu Persijos įlankos regiono monarcho susitikimu su Izraelio pareigūnu.

S. Khatibzadeh pasmerkė „visas iniciatyvas, kuriomis siekiama sutvirtinti destruktyvų Izraelio buvimą regione“, ateityje „sukelsiantį dar didesnę eskalaciją ir nesaugumą“.

Per praėjusius metus santykius su Izraeliu taip pat normalizavo Jungtiniai Arabų Emyratai, Sudanas ir Marokas.

Santykius su Iranu monarchija nutraukė 2016 metais.

Tuo metu Iranas atsisako pripažinti Izraelį ir laiko save palestiniečių siekių gynėju.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)