Kai kurie diplomatai teigia, kad penktadienį Teheranas ir Vašingtonas preliminariai susitarė, jog Iranas perduos Rusijai medžiagas, kurios galėtų būti panaudotos gaminant branduolinį ginklą.

Teigiama, kad per susitikimą Ženevoje gruodžio mėnesį buvo išvardinti punktai, dėl kurių šalys sutaria ir dėl kurių - ne, per 12 metų trunkančius ginčus.

Irano Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marzija Afkhamas teigė, kad "susitarimas branduoliniais klausimais nepasiektas".

Irano naujienų agentūrai IRNA ji teigė, kad "tokia informacija skleidžiama dėl politinių motyvų, o jos tikslas yra apsunkinti derybas ir susitarimą".

Irano atominės agentūros vadovas Alis Akbaras Salehis penktadienį paskelbė, kad nesutarimai dėl branduolinės programos artėja į pabaigą. Gyventojams jis pažadėjo, kad šis klausimas bus išspręstas Irano naudai.

Sausio 15 d. Ženevoje turėtų atsinaujinti derybos tarp Irano ir "P5+1" grupės (JAV, Rusijos, Kinijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos) dėl Irano branduolinės programos.

Šalys tarsis dėl urano sodrinimo apimčių, centrifugų skaičiaus (jos naudojamos sodrinant uraną - ELTA) bei sankcijų sušvelninimo tempo ir eilės tvarkos.

Iranas atkakliai tvirtina vykdantis taikią atominės energetikos programą ir ragina Vakarų valstybes atsisakyti "nerealistiškų" reikalavimų, kurie tik sunkina proveržį derybose. Tuo metu JAV ir kitos Vakarų valstybės nori išsireikalauti realias garantijas ir saugiklius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)