Užfiksuotuose kadruose matyti, kaip vyras, pasirodo, – ekskursijų vadovas, pastebėjęs su kiekvienu žingsniu it plonytės voratinklio gijos į šalis nusidriekiančius stiklo įtrūkimus, apimtas panikos suklumpa ant kelių, rašoma mashable.com.

Kvapą gniaužianti scena nufilmuota ant pėsčiųjų tako, juosiančio rytinį Taihango kalno šlaitą Hebėjaus provincijoje (Kinijoje).

Labiausiai trokštamą poveikį, žinoma, lemia ta aplinkybė, kad takas kybo 1 180 metrų aukštyje virš jūros lygio, o kadangi yra pagamintas iš stiklo, žvelgiant žemyn matyti po kojomis žiojinti praraja.

Nors atsidūrus ant tokio skilinėjančio tako bet kam ne juokais pakirstų kojas, kiek įdėmiau pažvelgus į neva išgąsčio apimto vyro reakciją, darosi akivaizdu, kad interneto auditoriją užkariavęs vaizdo įrašas tėra abejotino patrauklumo reklaminio triuko demonstracija.

Neilgai trukus svetainėje „WeChat“ buvo galima perskaityti oficialų rytinio Taihango rajono administracijos atsiprašymą. Jame paaiškinta, kad trūkinėjantis stiklas tėra efekto dėlei sukurta imitacija.

Atsiprašyme taip pat nurodyta, kad tokį efektą pėsčiųjų tako sumanytojai išgavo įterpdami šukių į vieną iš stiklinio pagrindo sluoksnių. Iš pažiūros skilinėjančio stiklo atkarpa tęsiasi per kelias pačioje tako pabaigoje įtaisytas plokštes. Jomis žengiant galima ne tik matyti, bet ir girdėti, kaip skyla stiklas.

Taigi, takas ne skilinėja – taip tik atrodo.

Nors atsakomybės už žmonėms sukeltą išgąstį rajono administracija nesikrato, pakeisti plokščių su šukių intarpais vis dėlto neketina ir viliasi, kad atsiras tokių, kurie susivilios tako keliamu iššūkiu.

Beje, atsiprašymo laiške taip pat paminėta, kad vaizdo įraše nusifilmavęs ekskursijų gidas, aišku, žinojo, kas turi įvykti. Ir iš tiesų, jei labai atidžiai peržiūrėtumėte filmuką, pačioje jo pabaigoje pastebėtumėte, kaip vyrui parpuolus ant kelių jo veidą perkreipusį išgąstį akimirkai pakeičia šypsena. Vadinasi, jis ir pats pritarė tokiam papokštavimui.

Platformos „Weibo“ naudotojai atkreipė dėmesį ir į priešinga kryptimi einantį vaikiną, matyt, atsitiktinai patekusį į kadrą. Po kojomis skylantis stiklas jo akivaizdžiai nebaugina. Ši detalė tik patvirtina spėlionę, kad trūkinėjantis stiklas tėra apgaulė.

Vaizdo įrašas, kad ir tapo sensacingas, palankių vertinimų nesulaukė: „Weibo“ naudotojai nieko pralinksminančio jame neįžvelgė.

Daugelis nurodė, kad nors jokios realios grėsmės čia nėra, vis dėlto pavojaus imitacija gali kuo puikiausiai sukelti širdies priepuolį.

Ar stiklas iš tiesų ėmė skilinėti, pasakyti sunku, mat įvairūs atsiprašymo laiškai Kinijos socialiniuose tinkluose gali pasirodyti ir kaip mėginimas nuslėpti tikrą incidentą, jei manoma, kad jo paviešinimas gali turėti neigiamą poveikį turizmui.

Pavyzdžiui, 2015 metais Henano provincijoje Juntaišano šlaitu einantis stiklo takas iš tiesų įskilo, ir kilus didžiulei panikai maršrutą teko tiesiog uždaryti.

Kiek vėliau Džangdziadzijė prefektūroje esančio stiklo tilto savininkai pasirūpino, kad būtų paviešintas ne vienas konstrukcijos patikimumo testas.

Taip buvo siekta, kad dar prieš tilto atidarymą visuomenė galėtų įsitikinti, jog struktūra tikrai stabili. Tarp tada internetu išplatintų vaizdo įrašų buvo ir tokių, kuriuose užfiksuoti tiltu važiuojantys visureigiai arba plaktukais jį trankantys galiūnai.