Liemenėlę SHE sukūrė grupelė automobilių inžinierių iš Indijos Čenajaus miesto. Tokia idėja sumaniems vyrams kilo viešojoje erdvėje pradėjus skelbti informaciją apie žagintojų aukomis tapusias šalies moteris ir atvykėles iš kitų šalių – moterims tapo nesaugu ne tik namuose ir gatvėse, bet ir viešajame transporte.

Unikali liemenėlė, kaip pasakoja vienas iš jos kūrėjų Monisha Mohanas, aprūpinta GPS ir GSM sistemomis bei judesio davikliais. Tačiau smagiausia tai, jog potencialų nusikaltėlį liemenėlė gali nubaidyti elektrošoku.

Anot inžinierių, apatinis trikotažas potencialų žagintoją gali atbaidyti elektrošoku, o tada pasiųsti pavojaus signalą artimiausiai policijos nuovadai su incidento koordinatėmis ir trumpąsias žinutes merginos ar moters artimiesiems.

Inžinierių sukurta unikali liemenėlė buvo apdovanota technologijos naujovių konkurse, kurį surengė Indijos vadybos institutas.

Priminsime, jog idėja sujungti elektrošoką ir drabužius nėra unikali. Prieš kelerius metus ji jau buvo kilusi išradėjui iš Indijos Shyamui Chaurasiai. Vyras buvo sukūręs specialius džinsus, kurie elektra auklėjo kišenvagius. Tam, kad baterijomis besimaitinantis elektrošoko prietaisas veiktų, išradėjas džinsų kišenėse patalpino specialius kondensatorius, o jungtis paslėpė siūlėmis.

Tiesa, tokius džinsus mūvintis asmuo turėjo pats įjungti ir išjungti elektrošoko prietaisą, tam buvo įrengtas jungtukas. Trūkumas buvo tas, jog įjungus sistemą, rankų į kišenes susidėti jau būtų niekaip nepavykę. Be to, jeigu džinsai sušlaptų, jie taptų pavojingi juos mūvinčiam asmeniui. Kaip visas šias problemas išsprendė unikalios liemenėlės kūrėjai, ir ar jas sprendė iš viso, kol kas informacijos nėra.

Indijoje moterų saugumo klausimas itin didelio dėmesio susilaukė po to, kai autobuse grupės nusikaltėlių buvo išžaginta 23 metų medicinos studentė, kuri vėliau nuo patirtų sužalojimų mirė. Šalyje kilo masiniai protestai. Indijos prezidentas sugriežtino bausmes žagintojams – dabar už tokį nusikaltimą gali grėsti netgi mirties bausmė.

Indijos valdžios pareigūnai tvirtina, jog nusikaltimas turistų neatbaidė. Tačiau kelionių agentūrų turimi duomenys byloja visai ką kitą – per pirmuosius tris 2013 metų mėnesius turistų srautai esą sumenko net 25 proc. 

Indijoje moteris nuo žagintojų gins liemenėlės su elektrošoku, techpedia.in nuotr.