Aktyvistai mano, kad per pastarąjį dešimtmetį Indijoje pasaulio neišvydo iki 8 mln. moteriškos lyties kūdikių. Jungtinių Tautų duomenys rodo, kad mergaitės Indijoje du kartus dažniau miršta nesulaukusios penkerių metų. Gyventojų surašymo duomenimis, 1961 metais vienam tūkstančiui berniukų teko 976 mergaitės, bet 2011 metais šis skaičius buvo sumažėjęs iki 914-os.

Dabartiniai įstatymai draudžia kūdikių „selekciją pagal lytį“ ir abortus dėl moteriškos lyties vaisiaus. Klinikų gydytojams, kurie atlieka tokias operacijas ar tyrimus ultragarsu, per kuriuos nustatoma vaisiaus lytis, gresia bausmės nuo 1 tūkst. rupijų (40 litų) baudos iki trejų metų kalėjimo.

Tačiau per pastaruosius dešimt metų baudžiamojon atsakomybėn pavyko patraukti tik 463 tokius asmenis. Dabar vyriausybės Moterų bei vaikų vystymosi ministerija savo žvilgsnį nukreipė į giminių tinklus, kurie daro spaudimą moterims nutraukti nėštumą, jei ji laukiasi mergaitės.

Šia iniciatyva taip pat siekiama sustabdyti augantį lyčių disbalansą Indijoje, kur dukros laikomos finansine našta ir kur joms ištekant šeimos turi mokėti nelegalų, bet visuotinai priimtą kraitį.