Apyaušriu surengta ataka įvyko Irako ministrui pirmininkui Mustafai al Kadhemi parskrendant iš Vašingtono po derybų Baltuosiuose rūmuose, per kurias JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė apie JAV kovinių operacijų Irake pabaigą.

Atakos prieš JAV interesus Irake pastaraisiais mėnesiais buvo tapusios beveik kasdienybe. Dėl šių išpuolių paprastai kaltinamos proiranietiškos sukarintos grupės, kurios yra Irako saugumo aparato dalis.

Vis dėlto atakų sumažėjo kelios savaitės prieš M. al Kadhemi kelionę į Vašingtoną. Premjeras buvo spaudžiamas griežtosios linijos stovyklos užsitikrinti, kad būtų nustatyta visų Irake tebesančių JAV karių išvedimo aiški data.

Nuo pirmosios liepos savaitės buvo surengta tik viena ataka: šeštadienį sprogmenų prikrautas dronas buvo nukreiptas į vieną aviacijos bazę Kurdistano regione Irako šiaurėje, bet tąsyk žmonės nenukentėjo ir materialinės žalos nebuvo padaryta.

J. Bidenas sakė, kad JAV santykiai su Iraku pereis į naują fazę, kai iki šių metų pabaigos šalyje laikomi amerikiečių kariai baigs visas kovines operacijas.

Tvyrant džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) atsigavimo grėsmei ir Bagdade išliekant didelei Irano įtakai, J. Bidenas pabrėžė, kad Vašingtonas lieka „įsipareigojęs mūsų saugumo bendradarbiavimui“, o M. al Kadhemi dar kartą patvirtino abiejų šalių „strateginę partnerystę“.

JAV vadovas patvirtino, kad amerikiečiai kariai, kurių Irake tebėra 2,5 tūkst., iki šių metų galo užbaigs dalyvavimą kovinėse operacijose.

Šį J. Bideno pareiškimą pasveikino aljansas „Fatah“ – Irako sukarintų organizacijų tinklo „Hashed al Shaabi“, kuriame dominuoja proiranietiškos grupės, politinis sparnas. Tačiau jo nepalaikė griežtosios linijos politiką palaikančios grupės, nuogąstavimas, kad šis pokytis tebus formalumas.