Vienas iš ryškiausiai matomų konflikto Rytų Ukrainoje dalyvių, ėjęs vadinamosios separatistų „Donecko liaudies respublikos“ gynybos ministro pareigas, istorijos perrašinėtoju prisistatantis I. Strelkovas Girkinas Rusijos ekonomikos ir valstybės tarnybos akademijoje lankėsi balandžio 14 dieną ir skaitė paskaitą tema „Geopolitiniai konfliktai posovietinėje erdvėje“.

Pats I. Strelkovas Girkinas ne kartą įvardijo save kaip asmenį, atsakingą už ginkluoto konflikto rytų Ukrainoje skatinimą, ir tvirtino, kad be jo ten nieko nebūtų buvę.

Separatisto pasisakymai audrą socialiniuose tinkluose sukėlė tik po kelių dienų – po to, kai internete buvo paskelbtos paskaitos nuotraukos ir jos vaizdo įrašas.

Rusijos ekonomikos ir valstybės tarnybos akademijos atstovai spaudai BBC pareiškė, kad akademijos darbuotojams patarė nekomentuoti šio incidento žurnalistams.

Akademijos rektorius Vladimiras May, kuris buvo kalbintas pirmadienį, taip pat nepanoro komentuoti separatisto paskaitos.

Didelė sėkmė

I.Strelkovo Girkino susitikimo su studentais nuotraukas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė politologijos ir politinio valdymo katedros vedėjas Olegas Šabrovas, kuris ir buvo minėtosios paskaitos moderatorius.

Prie nuotraukų buvo paliktas trumpas pranešimas, kuriame tvirtinama, kad I. Strelkovo Girkino paskaita sulaukė didelės sėkmės. Nepaisant to, šia tema bendrauti su BBC žurnalistais O. Šabrovas nepanoro.

„Nenorėčiau komentuoti šio klausimo – būtent dėl kilusio ažiotažo“, – pareiškė O. Šabrovas ir patarė dėl komentaro kreiptis į akademijos atstovus spaudai.

Garsus publicistas ir filologijos mokslų daktaras Gasanas Guseinovas sukritikavo akademijos sprendimą pasikviesti tokį prieštaringai vertinamą asmenį kaip I. Strelkovas Girkinas.

„Nors pats viešai prisipažįsta žudęs, prisiima atsakomybę ir dėl Malaizijos keleivinio lėktuvo tragedijos (...), I. Strelkovas Girkinas vis dar nepatrauktas baudžiamojon atsakomybėn“, – straipsnyje „Gyvas pokalbis su žudiku“, kuris skelbiamas Tarptautinio prancūzų radijo svetainėje internete, rašo G. Guseinovas.

Boeing“ katastrofos dieną – 2014 metų liepos 17 dieną – savo paskyroje socialiniame tinkle „VKontakte“ separatistas paskelbė įrašą, kuris leidžia daryti išvadą, kad lėktuvą numušė ir 298 žmones pražudė I. Strelkovo Girkino kontroliuojami separatistai.

Vėliau įrašas buvo pašalintas, o I. Strelkovo Girkino atstovai pradėjo tvirtinti, kad minėtoji paskyra su separatistų vadeiva niekada neturėjo nieko bendro.

G. Guseinovas savo straipsnyje daro išvadą, kad, pabendravęs su studentais, I. Strelkovas Girkinas iš galvažudžio virto publicistu.

Nieko neįprasto

Rusijos ekonomikos ir valstybės tarnybos akademijos ryšių su visuomene skyriaus vadovas Arkadijus Matkovskis papasakojo, kad akademijai nebuvo jokių trukdžių organizuojant separatistų vadeivos paskaitą.

„Pas mus negalioja joks kontrolės režimas, nereikia jokių specialių leidimų, nereikia iš anksto derinti pozicijų. Viskas vyksta konkrečių katedrų iniciatyva, konkrečių fakultetų, studentų ir studentų susivienijimų pageidavimu. Šiuo atveju iniciatorius buvo studentų susivienijimas „Politinis Rusijos ekonomikos ir valstybės tarnybos akademijos klubas“, studentams tai pasirodė įdomu. Katedra jų iniciatyvai pritarė“, – paaiškino A. Matkovskis.

Kaip teigia akademijos ryšių su visuomene vadovas, akademijoje vyksta daug renginių, kuriuose dalyvauja patys įvairiausi politinių ir mokslinių bendruomenių atstovai.

„Mes tai vertiname kaip nuomonės išsakymą, vieno iš galimų požiūrių pateikimą. Universitetas todėl ir yra universitetas – suteikia žodį skirtingiems visuomenės atstovams. Nematome nieko nenormalaus ar neįprasto“, – akademijos sprendimą pasikviesti I. Girkiną Strelkovą gina A. Matkovskis.

„Dėl visų mums metamų kaltinimų, nesupratimo ir kritikos, reiškiamos socialiniuose tinkluose, paprašėme kolegų susilaikyti nuo komentarų“, – per interviu BBC sakė A. Matkovskis.

Nebuvo diskusijos

Rusijos ekonomikos ir valstybės tarnybos akademijos darbuotoja, valstybės valdymo katedros docentė Jekaterina Šulman – viena iš tų, kuriems tokia minėtoji paskaita jos darbovietėje pasirodė nederama, skandalinga ir kompromituojanti šią aukštojo mokslo įstaigą.

„Kai mokome studentus ir moksleivius, negalime sau leisti tokios mokslo laisvės, kurią sau gali leisti paprasti tyrinėtojai. Todėl teigti, kad kviečiamės įvairių egzotiškų asmenybių, norėdami parodyti nuomonių įvairovę – tikra veidmainystė“, – mano J. Šulman.

Akademikė tvirtina, kad po I. Girkino Strelkovo paskaitos nevyko jokia diskusija, nenuskambėjo kitokia nuomonė.

„Man niekaip nesuprantama, kam kviestis žmogų, kuris yra už įstatymų ribų, apie kurio ryšius ir įsipareigojimus nieko nežinome, žmogaus, apie kurį žinome tik tiek, kiek jis pats save papasakojo, o papasakojo gana keistų dalykų. Susidariau įspūdį, kad organizatoriai bandė neatsilikti nuo politinės mados, kurios esmės aš niekaip nesuprantu“, – pareiškė J. Šulman.

Politologas Grigorijus Golosovas iš Europos universiteto Sankt Peterburge su tokiu vertinimu nesutinka ir yra įsitikinęs: I. Girkino Strelkovo paskaita buvo surengta studentų politinio klubo iniciatyva – kitaip tariant, visuomeninės, o ne valstybinės organizacijos.

„Iš esmės manau, kad galima įvairiai vertinti idėjas, esančias I. Strelkovo Girkino galvoje, ir kurias jis išsako viešai. Tačiau jis turi teisę jas išsakyti garsiai. Žmonės, kurie nori jo pasiklausyti, savaime suprantama, turi tokią teisę. Svarbiausias klausimas tik tas, ar toks renginys, vertinant oficialiu požiūriu, galėjo būti surengtas valstybinėje mokslo įstaigoje. Jeigu galėjo, nematau jokių problemų“, – teigia G. Golosovas.

Prarastas ryšys su realybe

I.Strelkovas Girkinas perspėjo jo paklausyti susirinkusius studentus, kad nėra temos, kurią pasisakyti jį ir pakvietė akademija, ekspertas.

„Iš manęs nesitikėkite mokslinio temos aptarimo, ką galėtų pasiūlyti garsūs politologai ir mokslininkai. Paskaitai ruošiausi kaip sugebėjau, ji tikrai nepretenduoja į mokslinį darbą“, – auditorijai prisipažino separatistas.

Prieš mėnesį I. Girkinas Strelkovas lankėsi Uralo valstybiniame universitete, tačiau jos vizitas Jekaterinburge buvo pristatomas ne kaip paskaita, o kaip judėjimo „Novorosija“, kuriam ir vadovauja separatistas, vietos filialo pristatymas.

Po to, kai 2014 metų rugpjūtį iš Donbaso grįžo į Rusiją, I. Girkinas Strelkovas nedingo iš žiniasklaidos ir tinklaraštininkų akiračio – jis reguliariai ir noriai duoda interviu, kuriuose skelbia atgarsio sulaukiančius pasisakymus.

2014 metų rudenį I. Strelkovas Girkinas „Donecko liaudies respublikos“ egzistavimą dabartiniu pavidalu įvardijo kaip naudingą Jungtinėms Valstijoms ir bandė apginti Nikolajaus II kaip vieno iš didingiausių Rusijos carų reputaciją.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėją Vladislavą Surkovą separatistas apkaltino Rusijos valdžioje remiant „pokyčių partijas“, o už sėkmingą rugpjūčio mėnesį vykusią separatistų operaciją viešai dėkojo kariams iš Rusijos.

Buvę I. Strelkovo Girkino bendražygiai – buvęs „Donecko liaudies respublikos“ ministras pirmininkas Aleksandras Borodajus ir verslininkas Konstantinas Malofejevas – tikrai nesidžiaugia jo komentarais ir kaltina praradus ryšį su realybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (444)