Irakas yra viena pavojingiausių pasaulio šalių žurnalistams, ypač vietiniams, kurie ten kur kas dažniau tampa išpuolių aukomis nei jų užsienio kolegos.

„Ginkluoti kovotojai nužudė korespondentą Saidą Tallalą ir operatorių Hassaną al Anbaki šalia Bakubos“, Dijalos provincijos sostinės, pranešė televizija „Sharqiya“.

Žurnalistai žuvo grįždami į Bakubą iš kelionės su generolu leitenantu Mizheru al Azzawi, provincijos saugumo vadovybės vadovu.

Vienas žuvusiųjų kolegų Minas al-Suhaila naujienų agentūrai AFP sakė, kad abu žurnalistai važiavo kiek atsilikę nuo generolo palydos, kai su pareigūnu nufilmavo reportažą apie smurtą Mukdadijos rajone.

Kaukėti Kalašnikovo automatais ginkluoti užpuolikai, atvažiavę trimis visureigiais, sustabdė jų automobilį Abu Saidos gyvenvietėje, ištraukė iš jo žurnalistus ir juos nušovė, sakė M.Suhaila.

Rytinėje Dijalos provincijoje didelę įtaką turi šiitų kovotojų grupuotės, kai kurios jų ne kartą buvo kaltintos dėl smurto joje.

Sunitams priklausantis „Sharqiya“ televizijos kanalas palaiko šalyje gyvenančią sunitų mažumą.

Pasak M.Suhailos, žurnalistų egzekucija buvo įvykdyta visai netoli policijos kontrolės posto, tačiau pareigūnai neįsikišo.

Mukdadijoje iš kurios grįžo žurnalistai diena anksčiau buvo neramumų, sprogimų. Vakare per dvigubą sprogimą prie kavinės Muktadijoje žuvo 20 žmonių, užpuolikai sprogdino sunitų mečetes, padeginėjo namus ir parduotuves, sakė pareigūnai.

Jungtinės Tautos paskelbė pareiškimą, kuriuo smerkiamas mečečių sprogdinimas.

„Vėl puolamos maldų vietos. Užpuolikai nori sukelti smurtą tarp religinių konfesijų ir desperatiškai stengiasi sugrąžinti šalį atgal į tamsiuosius religinės priešpriešos laikus“, – sakė JT atstovas Irake Janas Kubišas.

Praėjusių metų pradžioje Irake jau buvo paskelbta pergalė prieš „Islamo valstybės“ (IS) džihadistus.

Tačiau lig šiol ši provincija lieka smurto židiniu, kuriame reiškiasi ir džihadistai, ir galingos šiitų sukarintos pajėgos, atliekančios svarbų vaidmenį kovoje su IS.

IS nuo 20104 metų birželio yra užėmusios ir tebekontroliuoja didelius plotus į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado, bet Irako pajėgos, palaikomos JAV koalicijos aviacijos, yra pasiekusios svarbių pergalių prieš džihadistus.