Naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi trimis asmenimis, kurie esą žino apie vizitą, rašo, kad mįslingas aukšto rango svečias iš tikrųjų yra Šiaurės Korėjos lyderis. Oficialiai tai kol kas nepatvirtinta.

Tai būtų pirmas kartas nuo Kim Jon Uno kadencijos pradžios 2011-aisiais, kai jis išvyko iš šalies ir atvyko į Kiniją.

Jau jo tėvas Kim Jong Ilas 2010 ir 2011 metais su panašiais slaptais vizitais, į kuriuos vyko traukiniu, lankėsi Kinijoje. Tačiau vizitai buvo patvirtinti tik lyderiui sugrįžus.

Kim Jong Unas ir Seulo pasiuntiniai

Japonijos žiniasklaida pirmadienį pranešė apie žalio specialaus traukinio atvykimą, jis esą panašus į tą, kuriuo tuomet naudojosi Kim Jong Ilas. Traukinys sekmadienį atvyko per pasienio miestą Dandongą.

Baltieji rūmai teigė negalintys patvirtinti šios informacijos.

„Mes nežinome, ar ji tikrai teisinga“, – Vašingtone sakė atstovo spaudai pavaduotojas Rajus Schahas. Dėl JAV ir kitų šalių daromos „maksimalaus spaudimo“ Šiaurės Korėjai kampanijos padėtis esą pagerėjo, ir Šiaurės Korėja grįžo prie derybų stalo.

Kim Jong Uno vizitas Kinijoje būtų ligšiolinė diplomatinė kulminacija ginče dėl Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo ir raketų programos.

Po netikėto suartėjimo su Pietų Korėja metų pradžioje Pchenjano lyderis galimai balandį ir gegužę susitiks su Pietų Korėjos vadovu Moonu Jae Inu bei JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Ketvirtadienį planuojami paruošiamieji pokalbiai su Pietų Korėja.