Honkonge rajonų tarybos yra vienintelės politinės institucijos, kuriose visus atstovus tiesiogiai renka gyventojai.

Šios tarybos sprendžia tokius svarbius vietos klausimus kaip autobusų maršrutai, atliekų tvarkymas ir vaikų žaidimų aikštelių priežiūra. Tačiau jos tapo ir gyventojų noro turėti didesnę įtaką miesto valdymui simboliu.

2019 metų pabaigoje senkant ne vieną mėnesį besitęsusiems didžiuliams prodemokratinio judėjimo protestams, Kinijos valdymą kritikavę opozicijos kandidatai pasiekė triuškinančią pergalę, lengvai įveikę provyriausybinius pretendentus.

Pekinas tuomet atsakė susidorojimu su disidentais ir miesto sistemos pertvarkymu: tiesiogiai renkamų pareigūnų skaičius buvo sumažintas, pradėtas vertinti politikų patriotiškumas.

Penktadienį 25 tarybos nariams buvo liepta duoti priesaiką per uždarą ceremoniją, tačiau tik 24 iš jų sudalyvavo renginyje.

Prieš pat ceremoniją už demokratiją pasisakantis tarybos narys Peteris Choi „Facebook“ parašė, kad „negali leistis į kompromisus ir prisiekti ištikimybės režimui, nevertinančiam liaudies“.

„Nuo kandidatavimo rinkimuose iki išrinkimo į tarybą mano tikslas buvo stebėti vyriausybę, o ne būti ištikimam režimui“, – įraše pabrėžė P. Choi, kuris ceremonijoje nepasirodė ir buvo nedelsiant atstatydintas.

Panašūs renginiai buvo surengti ir kitų sektorių atstovams, įskaitant valstybės tarnautojus, vyriausybės pareigūnus ir įstatymų leidėjus.

Tačiau net prisiekusieji ištikimybę gali būti nušalinti nuo pareigų.

Penktadienio vakarą vyriausybė paskelbė pareiškimą, kuriame nurodė turinti abejonių dėl septynių tarybos narių priesaikų nuoširdumo. Jų buvo paprašyta pateikti daugiau informacijos, kad būtų galima nuspręsti, ar jų priesaikos gali būti priimtos.

Šie septyni asmenys priklauso prodemokratinei stovyklai; tarp jų yra už užstatą paleisti du tarybos nariai, kuriems pareikšti kaltinimai nacionalinio saugumo bylose.

Pagal naujas taisykles, kurias Pekinas kiek anksčiau primetė Honkongui, nacionalinio saugumo komitetas gali atstatydinti visus pareigūnus, laikomus nusistačiusiais prieš Kiniją ir nelojaliais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)