Šis sprendimas liudija apie įtampą Honkongo ir Taibėjaus santykiuose.

„Honkongo ekonomikos, prekybos ir kultūros biuras [Taivane] nuo šiandien laikinai stabdo savo veiklą“, – trumpame pranešime informavo Honkongo vyriausybė, nenurodžiusi šio sprendimo priežasčių.

Vyriausybės atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad šis sprendimas „neturi nieko bendra“ su epidemiologine padėtimi Taivane, kur pastaruoju metu padidėjo sergamumas koronavirusine infekcija ir buvo grąžinti kai kurie socialinio atstumo apribojimai.

Paklaustas, ar sprendimas uždaryti atstovybė susijęs su politika, vyriausybės atstovas atsisakė tai komentuoti.

Už santykius su Kinija atsakingas Taivano žemyninių reikalų taryba nurodė svarstanti atsakomąsias priemones.

Honkongas laikosi autoritarinės Kinijos pozicijos, kad demokratiškai valdomas Taivanas yra jos teritorijos dalis. Pekinas žada kada nors šią salą susigrąžinti, prireikus – jėga.

Honkongas, kaip Pekinas, nepripažįsta Taivano valdžios legitimumo.

Visgi Honkongas ir Taivanas aktyviai tarpusavyje prekiauja.

Anot Honkongo vyriausybės, Taivanas yra antras didžiausias šio pusiau autonominio miesto prekybos partneris, trečia pagal dydį eksporto rinka, penkta pagal dydį reeksporto rinka ir antras didžiausias importo šaltinis.

Atstovybė buvo atidaryta šiltesnių santykių laikotarpiu.

Honkongo ekonomikos, prekybos ir kultūros biuras savo veiklą pradėjo 2011 metais ir iš esmės vykdė konsulines funkcijas.

Taivanas turi analogišką atstovybę Honkonge.

Tačiau atstovybes paveikė įtampa Taivano ir Kinijos santykiuose.

Pastaraisiais metais Taivanas nekart viešai skundėsi, kad jo pareigūnams sunku gauti vizas.

Anksčiau šį mėnesį Taivanas įspėjo, kad tik aštuoni pareigūnai liko dirbti atstovybėje Honkonge, o jų vizos galios tik iki metų galo.

Demokratiškai išrinkta Taivano prezidentė Tsai Ing-wen palaiko Honkongo demokratinį judėjimą, Pekinui griežtomis priemonėmis slopinant nepritariančius balsus ir kitokią nuomonę šiame mieste.

Taibėjus pareiškė esantis pasirengęs priimti honkongiečius, norinčius persikelti gyventi į Taivaną.

Honkongas ir Pekinas piktai reagavo į šį kvietimą, taip pat į Taibėjaus kritiką dėl vis labiau varžomų laisvių Honkonge.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)