„Praėjusią naktį IDF (kariuomenės) kariams pavyko įtvirtinti operatyvinę Gazos Ruožui priklausančios (Rafos) perėjos pusės kontrolę“, – tvirtino kariuomenė.

„Mūsų rankose šiuo metu yra operatyvinė Gazos Ruožui priklausančios Rafos perėjos pusės kontrolė, specialiosios pajėgos apžiūri teritoriją ieškodamos papildomos teroristinės infrastruktūros ar teroristų, – pažymėjo kariuomenė. – Kalbame tik apie Gazos Ruožui priklausančios Rafos perėjos pusę.“

Kariškiai taip pat nurodė, kad Rafos rytuose šiuo metu vykdo „tikslinę operaciją“ prieš „labai konkrečius taikinius“. Pasak jų, nuo operacijos rytinėje Rafos dalyje pradžios kariuomenė nukovė 20 smogikų.

Izraelio kariuomenė vėlų pirmadienio vakarą atakavo taikinius Rafos miesto rytuose, praėjus kelioms valandoms po to, kai islamistinis palestiniečių judėjimas „Hamas“ paskelbė, kad sutiks su tarpininkų pasiūlymu dėl paliaubų Gazos Ruože.

„Hamas“ pareiškimas kaip reikiant nustebino daugumą stebėtojų ir sugriovė Izraelio lūkesčius dėl to, kas galėjo įvykti artimiausiomis savaitėmis, rašo BBC.

Izraelis tikėjosi, kad „Hamas“ nepriims paliaubų pasiūlymo, kurį amerikiečiai pavadino „išskirtinai dosniu“. Izraelis jau buvo perspėjęs palestiniečius trauktis iš rytinės Rafos miesto dalies dėl neišvengiamos karinės operacijos.

Amerikiečiai kategoriškai nepritaria jokiai sausumos operacijai Rafoje, keliančiai grėsmę civiliams. Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas savo kolegai iš JAV aiškino, jog kito pasirinkimo nebuvo, nes „Hamas“ prieš tai atmetė visus iki vieno laikinų paliaubų ir įkaitų paleidimo pasiūlymus.

Tarpininkai iš Jungtinių Valstijų, Egipto ir Kataro ir toliau siekė paliaubų susitarimo. CŽA vadovas Williamas Burnsas praleido daugybę laiko susitikimuose su Kataro ministru pirmininku Dohoje – sostinėje, kur veikia ir politinės „Hamas“ vadovybės bazė. Vakare „Hamas“ netikėtai pranešė priimsiantys paliaubų sąlygas, o palestiniečių šaltiniai užsiminė, kad teroristinė organizacija galimai pasirengusi ir ilgalaikėms paliauboms.

Pirmoji vieša Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu reakcija buvo teiginys, esą, „Hamas“ toli gražu nepatenkina Izraelio reikalavimų“. Nepaisant to, pasiuntė delegaciją aptarti paliaubų klausimą.

Kaip teigia BBC, Izraelio ministras pirmininkas tuo metu atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje. Jo koalicinė vyriausybė priklauso nuo žydų ultranacionalistų paramos, kurie reikalauja absoliučios Rafos okupacijos ir grasina nuversti valdžią, jeigu taip nenutiks, o paliaubos reikštų, kad Rafos puolimo nebus.

Be to, Izraelio įkaitų šeimos ir šalininkai rengia protesto akcijas, blokuoja pagrindinius kelius, reikalaudami Izraelį pagaliau sutikti su pasiūlymu ir sugrąžinti tuos žmones namo.

Amerikiečiai taip pat nori susitarimo. Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno parama Izraeliui, nors jo kariuomenė ir pražudė daug taikių palestiniečių, rinkimų metais jam kainuoja labai brangią rinkėjų paramą.

„Hamas“ B. Netanyahu darė nemenką spaudimą. Jeigu J. Bidenas privers jį sutikti su paliaubomis, turės rinktis: ar vyriausybės išsaugojimas, ar gyvybiškai svarbi JAV prezidento parama, kurios sulaukė po spalio 7 dienos atakų.

Paliaubos taip pat reikštų, kad Izraelis neiškovojo „absoliučios pergalės“, kurią viešai žadėjo B. Netanyahu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją