Pareigūnas Sami Abu Zuhri šią poziciją išsakė tuojau po to, kai Izraelis antradienį paskelbė sutinkantis su Kairo pateiktu pasiūlymu.

S.Abu Zuhri sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad „šis pasiūlymas nepriimtinas“.

Egipto pasiūlytame plane raginama nutraukti priešiškus veiksmus nuo antradienio ryto ir pradėti derybas dėl Gazos Ruožo sienų blokados sušvelninimo.

Ta teritorija blokuojama Egipto ir Izraelio nuo 2007 metų, kai Gazos Ruože valdžią užgrobė „Hamas“.

Izraelis pritarė Egipto pasiūlytoms paliauboms Gazos Ruože

Izraelis antradienį patvirtino Egipto pasiūlytas paliaubas Gazos Ruože, likus vos kelioms minutėms iki planuojamo jų įsigaliojimo 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku, pranešė Izraelio pareigūnai.

Pasak jų, premjero Benjamino Netanyahu saugumo kabinetas balsuoti dėl tos sutarties buvo susirinkęs Izraelio kariuomenės būstinėje Tel Avive.

Tame pasiūlyme raginama nutraukti ugnį per 12 valandų, kai abi konflikto pusės „besąlygiškai priims“ paliaubų sąlygas. Po to turėtų būti atidarytos Gazos Ruožo sienos perėjos, o per dvi dienas būtų surengtos derybos Kaire.

Palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ pripažino, kad vyksta „diplomatiniai veiksmai“ šiam konfliktui užbaigti, tačiau kol kas oficialiai nepriėmė Egipto pasiūlymo.

Izraelis puolimą pradėjo praeitą antradienį, sakydamas, kad atsako į jau kelias savaites leidžiamas raketas iš „Hamas“ valdomos teritorijos.

Pasiūlė paliaubas

Egiptas pasiūlė, kad antradienį nuo 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku būtų paskelbtos paliaubos tarp Izraelio ir palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“, kurias lydėtų derybos dėl prekių įvežimo į Gazos Ruožą tvarkos sušvelninimo.

Šis pasiūlymas buvo paskelbtas pirmadienį vėlai vakare, JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry vizito Egipte išvakarėse.

Kairas, tradicinis palestiniečių ir Izraelio konfliktų tarpininkas, pasiūlė septynioms paroms nutraukti ugnį konflikte, per kurį Gazos Ruože žuvo 184 žmonės.

„6 val. Grinvičo laiku buvo nustatyta kaip pradžia įgyvendinant paliaubų susitarimus tarp abiejų šalių“, – sakoma pasiūlymo tekste.

„Hamas“ sukarintas sparnas atmeta Egipto pasiūlytas paliaubas kaip „kapituliaciją“

Palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ ginkluotasis sparnas antradienį atmetė pasiūlymą paskelbti paliaubas Gazos Ruože, grasindamas "suintensyvinti" konfliktą su Izraeliu, jeigu ugnies nutraukimo sąlygos buvo nepatenkinamos.

„Jokia oficiali arba neoficiali šalis nesikreipė į mus dėl ugnies nutraukimo, apie kurį kalbama žiniasklaidoje ... (bet) jeigu to pasiūlymo turinys yra tikras, tai yra kapituliacija, ir mes tai iškart atmetame - sakoma Izz ad Deeno al Qassamo brigadų pranešime. - Mūsų mūšis su priešais suintensyvės.“

Egiptas pirmadienio vakarą pasiūlė, kad Izraelis ir „Hamas“ nutrauktų priešiškus veiksmus nuo antradienio 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku - po to, kai septynias dienas trukęs kraujo liejimas Gazos Ruože pareikalavo bent 186 palestiniečių gyvybių, tarp jų daugelio moterų ir vaikų.

Izraelis svarstys Egipto pasiūlymą skelbti paliaubas Gazos Ruože

Izraelis antradienį pareiškė, kad apsvarstys Egipto pasiūlymą paskelbti paliaubas Izraelis svarstys Egipto pasiūlymą skelbti paliaubas Gazos Ruože, kurias atmeta „Hamas“, kurias palaiko JAV, tačiau tą anklavą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ atrodo atmetantis šį žingsnį, jau savaitę vykstančio konflikto aukų skaičiui padidėjus iki 186 palestiniečių.

JAV prezidentas Barackas Obama pasveikino Egipto iniciatyvą ir sakė, kad palestiniečių civilių žūtis yra tragedija. Tačiau jis pažymėjo, kad Izraelis turi teisę gintis nuo „Hamas“ raketų atakų.

„Jaučiamės padrąsinti, kad Egiptas pateikė pasiūlymą pasiekti šį tikslą, kuris, kaip tikimės, gali atkurti ramybę, kurios siekiama“, – B. Obama sakė per Baltuosiuose rūmuose surengtą iftaro vakarienę per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį.

„Vaizdai, kuriuos matome Gazoje ir Izraelyje, yra gniaužiantys širdį“, – pridūrė jis.

Izraelio operacija „Apsauginis skardis“ („Protective Edge“), turinti atgrasyti palestiniečius kovotojus nuo raketų atakų, iki pirmadienio vakaro pareikalavo bent 186 žmonių gyvybių Gazos Ruože. Pagal aukų skaičių šis konfliktas pranoko panašią konfrontaciją 2012 metais.

Pirmadienio vakarą Kairas pasiūlė, kad paliaubos įsigaliotų nuo antradienio, sakydamas, kad nori surengti aukšto lygio Izraelio ir palestiniečių delegacijų derybas, kai įsigalios ugnies nutraukimas.

„6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku buvo nustatyta kaip pradžia įgyvendinant paliaubų susitarimus tarp abiejų šalių“, – sakoma Egipto pasiūlymo tekste, paskelbtame pirmadienio vakarą.

Tačiau tikėtinų paliaubų pradžia veikiausiai bus atidėta: Izraelis nurodė, kad jo saugumo kabinetas susirinks antradienio rytą apsvarstyti šio pasiūlymo.

Tuo tarpu „Hamas“ atrodė visiškai atmetantis šį pasiūlymą: judėjimo atstovas Fawzi Barhumas (Fauzis Barhumas) sakė, kad palestiniečiai nepriims paliaubų be išsamios sutarties dėl priešiškų veiksmų nutraukimo.

„Karo metu nebūna taip, kad pirmiau nutraukiate ugnį, o vėliau deratės“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)