Šią savaitę pasakojame, kas laukia, kai abi partijos jau turės kandidatus prezidento rinkimams lapkritį. Viena iš didžiausių mįslių, ar Hillary Clinton gali būti pašalinta iš kovos, jei sulauks baudžiamųjų kaltinimų dėl aplaidaus elgesio su elektroniniu paštu. Net jei nesulauks, ar rinkėjai ją laikys patikima?

H. Clinton sako, kad jos varžovas – sukčius, kuriam negalima patikėti svarbiausio posto pasaulyje, tačiau taip ji kalba ne pirmąkart. Prieš aštuonerius metus H. Clinton išgarsėjo reklama, kai klausė, „jei Baltuosiuose rūmuose telefonas suskamba trečią nakties, kam rinkėjai patikėtų atsiliepti – nepatikimam naujokui Barackui Obamai, ar jai, turinčiai tiek patirties sprendžiant pasaulio krizes“.

Tačiau dabar jos patikimumas vadovauti branduolinei galybei tapo ne mažesne diskusijų tema negu Donaldo Trumpo.

Dabar tai užrašyta juodu ant balto: Valstybės departamentas praėjusią savaitę ataskaitoje patvirtino, kad ketverius metus jam vadovavusi H. Clinton pažeidė taisykles: susirašinėjimams naudojo ne saugų departamento elektroninį paštą, bet privatų. Būgštaudama, kad valstybinėje sistemoje kas nors galės skaityti jos asmeninį susirašinėjimą, leidimo naudotis nevalstybiniu serveriu nė neprašė, nes žinojo, kad negaus.

Tačiau taisyklės tuo metu nebuvo visai aiškios, o panašiai elgėsi ir jos pirmtakai. Bet H. Clinton problema – kenkimas jos politinei reputacijai, nes ji daugybę kartų aiškino nieko nepažeidusi. Valstybės departamento ataskaita – tik šauklys galbūt gerokai didesnės politinės ir net baudžiamosios audros.

Net ir laimėjus ilgą ir sunkų pirminių rinkimų maratoną, H. Clinton gresia tai, ką kritikai, niūriai juokaudami, vadina FTB pirminiais rinkimais. Mat H. Clinton gali netekti teisės būti demokratų partijos kandidate, jei biuras po ilgo tyrimo pateiks kaltinimus, kad ji, būdama valstybės sekretorė, elektroninį paštą su jautria informacija laikė privačiame serveryje.

Privatų serverį H. Clinton laikė namie, ir skandalas nesiliauja antrus metus.

Nors nedaug kas tiki, kad H. Clinton baudžiamasis persekiojimas būtų pradėtas, tačiau jei taip nutiktų rudeniop, demokratų partija gali nebespėti apskritai registruoti kito kandidato, nes kai kuriose valstijose registracija baigiama rugpjūtį.

Bet kuriuo atveju, tai didysis nežinomasis, kybantis virš šių rinkimų. H. Clinton turi rengtis jei ne baudžiamajam persekiojimui, tai bent jau, kad jos tinkamumas užimti prezidento postą taps pagrindine kampanijos tema.