Grupiniu medicinos studentės išžaginimu kaltinami penki asmenys šiuo metu laukia teismo.

Visi penki vyrai kaltinami 23 metų medicinos studentės išžaginimu ir jos draugo sumušimu autobuse gruodį – nusikaltimas sukrėtė ne tik Indiją, bet ir visą pasaulį. Kaltintojai tvirtina, jog kaltinamieji, įvykdę kraupų nusikaltimą, tarpusavyje išsidalino aukų mobiliuosius telefonus, pinigus ir net batus.

Indijoje vis dar nerimsta nusikaltimo paskatinti protestai, kurių dalyviai reikalauja įstatymų bazės reformos ir naujo pagarbaus požiūrio į moteris.

Penki kaltinamieji, kurių amžius – nuo 19 iki 34 metų, tvirtina esantys nekalti dėl jiems praeitą savaitgalį oficialiai pateiktų kaltinamų nužudymu ir išprievartavimu. Jeigu teismas juos pripažins kaltais, vyrams gresia mirties bausmė. Šeštasis nusikaltėlis, kuriam 17 metų, bus teisiamas atskirai.

Praeitą savaitgalį Indijos valdžia paskelbė direktyvas, kuriomis griežtinami įstatymai dėl seksualinių nusikaltimų bei įgyvendinamos kitos teisėjų komisijos pateiktos rekomendacijos. Teisėjų komisija buvo įsteigta po minėtojo kraupaus nusikaltimo. Direktyvomis sugriežtintos bausmės už žaginimus ir kitus nusikaltimus. Anksčiau seksualinis priekabiavimas Indijoje nebuvo laikomas sunkiu nusikaltimu, dėl jo prieš teismą stoti yra tekę vos keliems asmenims.

Nors valdžios pastangas situaciją gerinti kai kurie moterų teisių gynėjai ir vertina palankiai, dauguma vis dar mano, jog tokių priemonių tikrai per maža.

„Tai tik pavieniai veiksmai. Mums reikia visa apimančio veiksmų plano, padėsiančio problemą išrauti lauk su visomis šaknimis“, - teigia advokatė ir moterų teisių aktyvistė Vrinda Grover.