Šnipinėjimu, klastojimu ir pagalba nusikalstamai organizacijai kaltinami aktyvistai padėjo Egėjo jūrą perplaukusiems migrantams pasiekti Lesbo salą. „Human Rights Watch“ (HRW) apkaltino Graikijos valdžią „gelbėtojų kriminalizavimu“.

„Teismas nusprendė, kad jis nėra kompetentingas spręsti šios bylos“, – žiniasklaidai prie teismo sakė advokatas Harisas Petsikosas. Byla perduota nagrinėti apeliaciniam teismui, nes tarp kaltinamųjų yra ir advokatas, sakė H. Petsikosas.

Naujo teismo proceso data nenurodyta.

Du iš kaltinamųjų, Sirijos pabėgėlė Sarah Mardini ir Vokietijos pilietis Seanas Binderis, anksčiau daugiau nei tris mėnesius praleido policijos areštinėje. Jei bus nuteisti, jiems gresia penkerių metų laisvės atėmimo bausmė. „Jaučiuosi labai piktas (...) nes turime laukti dar metų metus“, – žurnalistams sakė 27 metų gelbėtojas naras S. Binderis. „Tai nepanašu į teisingą teismą“, – pridūrė jis ir kaltino, kad šlubuojanti teisinė sistema trukdo nepriklausomoms gelbėjimo pastangoms ir kainuoja gyvybes jūroje.

S. Mardini ir S. Binderiui, lygtinai paleistiems 2018 m. gruodį ir nedelsiant išvykusiems iš Graikijos, taip pat gresia susijęs baudžiamasis tyrimas. Tai bus atskiras teismas, maksimali bausmė siekia 25 metus kalėjimo.

Aktyvistai teisiami dėl įtariamų ryšių su Tarptautiniu nelaimių reagavimo centru (ERCI), ne pelno siekiančia paieškos ir gelbėjimo grupe, nuo 2016 iki 2018 metų veikusia Lesbo saloje ir Graikijos vandenyse.

Dabar Berlyne gyvenančiai S. Mardini teismas uždraudė grįžti į Graikiją.

Graikijos prokurorai ERCI paieškos ir gelbėjimo operacijas prilygina nusikalstamai kontrabandininkų tinklo veiklai ir tiria jos lėšų rinkimą kaip galimą pinigų plovimą. ERCI buvo įregistruota kaip nevyriausybinė organizacija ir reguliariai bendradarbiavo su Graikijos valdžios institucijomis vykdant gelbėjimo misijas.

Areštai privertė grupę nutraukti veiklą, įskaitant medicininės priežiūros ir neformalaus švietimo teikimą migrantams ir prieglobsčio prašytojams.

Iki šiol 2021 metais rytinėje Viduržemio jūros dalyje mėgindami patekti į Europą nuskendo 24 žmonės, tarp jų keturi vaikai ir moteris, pranešė HRW.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)